Autora: Gemma Pasqual
Editorial, any: Editorial Barcanova, 2022
Gènere: Ciència Ficció, Juvenil
Número de pàgines: 237
Llegit en: Català

ALERTA SPOILERS

La situació no pinta bé per la Kas. Les forces de l'ordre han aconseguit aturar-la a ella i als seus amics i els espera un destí encara més funest del que ja vivien. Els han condemnat a treballar a la mina per extreure el mineral G324, pilar fonamental de la cúpula i font d'energia. La repressió és màxima. Les condicions de treball, duríssimes. A més, el comptador de likes mostra un valor negatiu que sembla del tot irrecuperable. Però fins i tot en la foscor hi ha mans amigues a les que aferrar-se. No es rendirà, encara que sap que les conseqüències poden ser funestes. Mentre intenta saber com escapar d'allà, algú altre, lluny de la mina, relata parsimoniosament què va passar perquè s'arribés a una situació tan deshumanitzadora com la Reconstrucció. Com els humans ens vam anar carregant el planeta mica en mica tot i l'oposició ferma de grups de joves lluitadors pel clima. Les respostes que ens faltaven per saber on som dins de la distopia i, potser, per saber cap on anem en el món que coneixem.

"Like Blanc" comença allà on va acabar "Like Blau", és una continuació directa. La Kas i els seus amics han patit un revés i trobem la nostra protagonista tancada en un camp de concentració que fa una clara referència al nazisme, fins i tot amb el lema que fan servir: "Els likes us faran lliures". Com que el primer llibre ha situat molts elements interessants sobre la taula, és esperable que en aquesta conclusió tota la trama es descabdelli, i així serà després d'un inici que sembla que ens dirigeixi cap allà on no volem pel que fa a l'argument, però s'acaba redreçant i tot té explicació. El relat d'algú que no sabem qui és i que s'alterna amb els capítols de la Kas ens anirà aportant totes les respostes que volem, principalment sobre com s'ha arribat a la situació actual, perquè no fa tan temps que existeix el règim distopic que es descriu. En aquest relat hi ha un bon exercici especulatiu que parteix de governs implacables i activistes mediambientals al més pur estil Greta Thunberg, i d'una situació climàtica que és insostenible. Descriu una evolució versemblant, per bé que accelerada, però que ens hauria de fer pensar. Un cop més, està estructurat en capítols curts i amb molta acció, de manera que la lectura és també molt àgil i no perd interès. Volgudament, no se'ns revelen algunes dades per poder arribar al final amb la intriga. Tot i que és força previsible, potser per haver vist ja l'evolució dels esdeveniments en altres obres, el relat està molt ben construït i et manté enganxat.

A les referències que ja esmentava a la ressenya de "Like Blau", li afegiria ara alguna de "Dune", "La Fundació" i algun altre capítol de Black Mirror com "Fifteen Million Merits". El conjunt és una distopia amb totes les de la llei, que ha begut dels clàssics i d'alguna història més moderna i corprenedora per reinterpretar la direcció que porta el nostre món actual. Tant el llenguatge com l'imaginari és molt actual, parla un idioma que ens és molt proper i així és més fàcil sentir-se interpel·lat. Per exemple, introdueix conceptes com els de refugiats climàtics o el problema de desaparició de les espècies pol·linitzadores. Ara bé, la vella terminologia de "la resistència" no passa mai de moda! Continuo pensant que és una bona història per iniciar-se en el gènere de les distopies, introdueix molts elements que poden sorprendre i atrapar a la lectura un públic jove que no hagi consumit encara altres obres del gènere, i també pel to del relat i els personatges. Però també se'n pot fer una lectura adulta perquè la part especulativa resulta força interessant, hi ha una cronologia de fets d'aquelles que te les veus a sobre, que penses que allò que diu, tot i ser ciència ficció, està passant o està a punt de passar. Fresc, absorbent, ràpid de llegir i també preocupant, és clar. No té la foscor i la densitat d'altres distopies, però fa bo de llegir. Si teniu adolescents a prop, és una bona aposta per enganxar-los a la lectura.

Impressió general: @@@ i mitja
Gràcies Barcanova per l'exemplar que em vau fer arribar.