Autora: Joan Samson
Editorial, any: Males Herbes, 2022
Títol original, idioma, any: The Auctioneer, anglès, 1975
Gènere: Intriga
Traducció: Joana Castells Savall
Número de pàgines: 346
Llegit en: Català
 
Harlowe és un poble tranquil de New Hampshire. Els seus veïns es coneixen tots, són pagesos i ramaders i, sense grans luxes, se'n surten força bé. Fins que un dia arriba al poblet en Perly Dunsmore, un foraster carismàtic amb una personalitat magnètica, i amb la voluntat d'organitzar subhastes benèfiques per contribuir a millorar els serveis i la seguretat de Harlowe. Comença a demanar als veïns objectes i aparells que no facin servir per tal de subhastar-los i treure'n alguns calerons. Com que els resultats són bons, la gent de Harlowe hi veu una oportunitat per guanyar un sobresou a costa de desprendre's d'andròmines. Però quan les peticions de donacions passen a ser exigències, a alguns dels vilatans, com la família Moore, tot plegat ja no els farà tanta gràcia. Mentre en Dunsmore es va envoltant d'un exèrcit d'acòlits que li fan la feina bruta, la situació dels habitants i dels Moore en particular es convertirà en més precària cada cop. En John i la Mim Moore temen els dijous, que és quan passen a fer la col·lecta per les subhastes, i no paren de sentir que al poble cada setmana hi ha hagut un accident o altre. Tenen alguna relació amb les pràctiques d'en Dunsmore? No hi ha manera d'aturar aquesta espiral? Acabarà algun dia el seu suplici? No poden ni imaginar-se fins on arriba l'ambició d'en Perly Dunsmore.

Joan Samson no va veure mai publicada aquesta, la seva primera i única novel·la, que ara Males Herbes ens porta traduïda al català. Es tracta d'un thriller rural d'allò més inquietant i que té tocs de terror en alguns punts, amb la trama ja avançada. Els protagonistes són els Moore, en John i la Mim, que viuen en una casa allunyada del nucli urbà de Harlowe, amb la seva filla petita Hildie i la Iaia, la mare d'en John. Ells ens serveixen d'exemple per descriure el patiment dels habitants del poble. Cada setmana ens venen a expropiar alguna propietat, tot comença de manera aparentment innocent, però va pujant d'intensitat fins a límits insospitats. Els veïns es veuen obligats a desprendre's de gairebé tot el que tenen fins a viure en la misèria, mentre que en Dunsmore i els seus esbirros els sagnen sense parar. L'autora denuncia un sistema salvatge, una comunitat que sucumbeix, primer voluntàriament, però després per impotència, a les exigències d'un home implacable que, com aquell qui diu, ho aconsegueix tot amb un somriure i unes paraules amables. Però la tensió augmenta tant que acabes dubtant si la figura granítica d'en Perly Dunsmore és realment un home o si és l'encarnació d'un ésser malèfic. La trama comença lenta i es va generant una ambientació propícia per l'evolució dels fets. Així com el ritme, també la nostra atenció anirà en augment fins a tornar-se una lectura molt absorbent i cada cop més inquietant. És possible una volta de rosca més? Sí, és possible.

M'ha sorprès aquesta història. És molt fosca i sap mantenir la tensió, i l'atenció del lector. Bona part del llibre ens descriu la vida dels Moore, els dubtes que tenen, la voluntat d'oposar-se al subhastador, però la seva incapacitat per fer-ho. Ells tenen les seves pròpies lluites internes i discrepàncies entre ells sobre com actuar. Hem de creure que la família protagonista exemplifica el sentir de molts dels seus veïns i veïnes, alguns dels quals també tenim l'oportunitat de conèixer. Molts dilemes morals i molts personatges sinistres que veus capaços de tot i que et fan patir fins el final. La figura que encarna el mal representa un sistema opressor que especula amb les certeses dels altres personatges, els ho pren tot fent-los creure que és a fi de bé, fins i tot per ells, fins que ja no poden tornar enrere i ni tan sols cal amagar que realment són només mers instruments per l'acumulació de poder i riquesa per part d'uns pocs individus. I si això, com a concepte, no us espanta, no ho farà tampoc res que sigui sobrenatural ni realment diabòlic. Un plantejament interessant, una ambientació ben construïda, una trama mantinguda amb destresa, i una conclusió que convenç. Poca cosa més se li pot demanar a un llibre d'intriga. Llàstima que no tindrem oportunitat de llegir altres obres d'aquesta autora, perquè prometia molt.

Impressió general: @@@@
Moltes gràcies Males Herbes per l'exemplar i per haver-me descobert aquest llibre.