Autor: Alan Gratz
Editorial, any: TakaTuka, 2022 (3a edició)
Títol original, idioma, any: Ban This Book, anglès, 2017
Gènere: Juvenil
Traducció: Roser Rimbau
Número de pàgines: 235
Llegit en: Català
Editorial, any: TakaTuka, 2022 (3a edició)
Títol original, idioma, any: Ban This Book, anglès, 2017
Gènere: Juvenil
Traducció: Roser Rimbau
Número de pàgines: 235
Llegit en: Català

No tenia gens previst llegir aquest llibre, va ser un préstec d'una prescriptora molt especial i l'he volgut llegir de seguida, que li he de tornar. Quin encert ha estat! El títol és originalment del 2017, però no podria ser una lectura més actual i pertinent, si tenim en compte el rebombori recent amb els llibres de Roald Dahl i Agatha Christie. De fet, un dels llibres censurats a "L'Amy i la biblioteca secreta" és precisament "Matilda", de Roald Dahl. Tot i estar adreçat a un públic clarament pre-adolescent, les lliçons que hi trobem són necessàries sempre, i m'atreviria a dir que especialment per pares i mares que tingui fills d'aquesta edat. S'estructura de manera lineal i amb capítols curts, sense complicacions per cap lector. I és una lectura, més que ràpida, meteòrica. Àgil i addictiu, te l'empasses. El tema principal és la censura que s'aplica als llibres per protegir els petits lectors, però aquests no sempre necessiten ser protegits, també volen passar-s'ho bé. Defensa el dret a llegir de tot i quan es vulgui. Però més enllà d'això, també ensenya que cal lluitar per allò que vols, encara que faci por o vergonya, no pots rendir-te o altres decidiran per tu. L'Amy sempre ha callat, sempre ha fet cas. Però si vol que els llibres tornin a les lleixes haurà de ser decidida, encara que li costi. També parla molt de la família i els valors de l'amistat. Casa l'Amy és un caos, ella no té un espai propi i sempre ha de claudicar davant les necessitats dels altres, els pares, les germanes, fins i tot els gossos. Això la fa enfadar molt, però també descobrirà què és tenir uns pares que t'estimen i que ho farien tot per tu, encara que de vegades no t'ho sembli. Finalment, dir que el llibre està ple d'acció i de situacions perilloses i compromeses, cosa que anima encara més la lectura. Però per sortir-se'n d'alguns destrets, l'Amy i els altres de vegades hauran d'aplicar solucions no gaire ortodoxes. Paradoxalment, si la senyora Spencer trobés en un llibre les trapelleries que fan els petits de "L'Amy i la biblioteca secreta"... segur que el voldria prohibir!
Sempre diem que la bona literatura no té edat i aquest n'és un bon exemple. Aporta molt bon missatge, però sense ser alliçonador ni moralista. Els personatges no són perfectes, tots tenen els seus defectes i les seves peculiaritats, però són capaços d'aprendre, d'evolucionar i de canviar d'idea si s'equivoquen. La trama és emocionant i enganxa, està plena de detalls per fer les delícies dels més petits, i també per inspirar-los. A més, cita un munt de llibres que acabes tenint moltes ganes de llegir perquè, és clar, qualsevol cosa que et prohibeixen desperta la teva curiositat! He xalat força amb aquesta lectura. Naturalment, ja saps que tot acabarà sortint bé, però l'Amy i els seus amics són molt enginyosos i trobaran maneres molt imaginatives de protegir i restituir els llibres que els grans han volgut prohibir. Imaginatives i divertides, és clar. Perquè al final la millor manera de fer arribar un missatge és que t'ho passis bé mentre el captes. Gratz ho aconsegueix, i encara es permet alguna insinuació subtil d'aquestes que es filtren al subconscient, com que el consell escolar fa cas a la senyora Spencer perquè és una dona blanca i rica. M'ha agradat molt llegir-lo i penso que és una proposta molt interessant per a joves lectors. De fet, és d'aquests llibres que m'agradaria haver llegit a l'edat de la meva petita prescriptora. Si fos així, sens dubte el comptaria, com ella, entre els meus preferits.
Impressió general: @@@@
3 Comentaris
Oh! Que bé! En faltaven idees pel Sant Jordi dels meus nets. Aquesta em sembla molt bona per 13 o 15 anys que estan a punt de fer. Si en saps algun altre, m'ho dius... en necessitaria un per cadascun. Després ja me'ls passen, els encanta que jo també llegeixi els seus llibres. No vull pas donar-te cap feina, només ho dic per si se t'acudeix sense haver-ho de rumiar gaire. Gràcies XeXu.
ResponEliminaCap feina, Carme! Tenint en compte que no soc un consumidor habitual de literatura juvenil, és clar. Aquest m'ha semblat un llibre fantàstic, però em sembla que els teus nets estan al límit superior d'edat a la que pot agradar aquest llibre. Jo el veig més per 9-11, potser 12, depenent sempre del petit lector. Per canalla una mica més gran recomanaria "Guia màgica d'autodefensa amb galetes" (T.Kingfisher, Indòmita editorial), però he de dir que jo no l'he llegit, en tinc moltíssimes ganes i no trobo el moment. El va llegir la meva companya Laia, a qui habitualment no li agraden els llibres juvenils, i aquest li va agradar molt i es va fer un tip de riure. Dels juvenils que he llegit els últims temps també hi ha "De quan Hitler va robar el conill rosa", de la Judith Kerr (L'Altra Tribu), que és tot un clàssic i explica des de la perspectiva d'una noieta el fet d'haver d'emigrar de casa teva escapant dels nazis, però sense dramatismes i només introduint els temes més espinosos, de manera que poden fer que el tema els cridi l'atenció. No és gens explícit, però dona pistes. Espero haver-te ajudat, però segur que a la teva llibreria de confiança et poden assessorar millor sobre joves lectors, o també hi ha altres comptes que es dediquen a la literatura juvenil que et poden servir de guia, et podria redireccionar si hi tens interès.
EliminaMoltes gràcies XeXu, el de l'autodefensa amb galetes, em fa gràcia també.
EliminaA vegades els els compro per sorpresa i a vegades me'ls enduc a ells i que triin. Em sembla que aquezst any titraré pel dret.