Autora: Rose Macaulay
Editorial, any: Trotalibros editorial, 2023
Títol original, idioma, any: The World My Wilderness, anglès, 1950
Gènere: Narrativa
Traducció: Mar Vidal
Número de pàgines: 269
Llegit en: Català

La Segona Guerra Mundial va separar allò que ja estava trencat. La Helen era una dona bohèmia, independent i amb poca tirada als lligams, mentre que el seu home, en Gulliver Deniston, encarna tot allò que representa la classe benestant anglesa. Quan la seva filla Barbary tenia 10 anys, la Helen se la va emportar de vacances al sud de França, a Cotlliure, i ja no van tornar. Allà han viscut la postguerra, en un entorn agrest en el que la resistència a l'ocupació alemanya es fa notar. La Barbary s'ha mogut amb els maquis i ha après a sobreviure i a desconfiar de la policia i dels col·laboracionistes. Ara que ha complert els 17 anys, el seu pare vol tornar a tenir-la a prop i donar-li l'educació estricta que se li ha negat tots aquests anys al costat de la seva mare, que no sempre li ha fet el cas que caldria. En poques paraules: vol convertir-la en una senyoreta. La Helen accedeix a aquesta demanda i la Barbary se'n torna a Londres juntament amb el seu germà gran, el qual no viu amb elles, però els té molt afecte. La jove de seguida veurà que la ciutat no està feta per ella i que la nova dona del seu pare no serà mai sant de la seva devoció; tampoc a la inversa. Per pura necessitat, s'allunyarà de la seguretat que li proporcionen els Deniston per buscar ambients en els que se senti més còmoda. Londres no és Cotlliure, però també té les seves selves.
 
Un cop més, l'editorial Trotalibros ens descobreix un clàssic oblidat, aquest cop en edició només en català. Val a dir que no coneixia l'autora ni el llibre, però justament a això es dedica aquest segell, a descobrir-nos obres que, o bé no ens havien arribat, o estaven descatalogades. En aquest cas és una història de la postguerra de la Segona Guerra Mundial i un retrat de la societat que va quedar després d'un conflicte tan sagnant. L'ocupació alemanya del sud de França va originar grups de resistència que s'hi oposaven com podien. En aquest ambient es cria la jove Barbary mentre que la seva mare es dedica a viure i a jugar. El contrast entre aquesta realitat que coneix i la que es troba a Londres és molt forta, tot i que la gran ciutat encara pateix les conseqüències del Blitz, la societat anglesa, especialment la benestant com la família Deniston, no han hagut de patir tant. El Gulliver i la Helen també formaven una parella plena de contrastos i tenen la seva particular manera d'entendre la situació actual, que no deixa de ser una personalització dels entorns en els que viuen. I entre els dos, la Barbary, un personatge callat, introvertit i que actua com un animal ferit i esquerp, molt desconfiada. La jove no mostra emocions, en tot cas les demostra amb els seus actes, però la sensació que ens transmet és de gran desesperança, de viure el moment perquè el futur és massa incert per pensar-hi. Un cop més, reflex de l'època que li toca viure. La narració és plena de descripcions de gran bellesa i flueix molt bé. Ens anem movent entre Londres i Cotlliure i seguim l'evolució i el flux de pensament de diversos personatges, alhora que seguim el curs de la història. Una lectura molt agradable que et va gronxant com si fóssim una barca entre les ones.

Tot i que és una lectura plaent i prou planera, també amaga la seva complexitat. Més enllà del simbolisme, contraposa dues maneres d'entendre el món, però també dues maneres d'entendre com educar una criatura. Fins i tot ens mostra diverses maneres de viure l'amor, en les seves diferents vessants. Retrata bé el moment històric i transmet bé les sensacions dels personatges, que cal destacar que estan molt ben dibuixats. Al principi potser costa una mica entendre les relacions familiars dels Deniston, fruit de diversos aparellaments, però t'hi acabes entenent. Però el més important és que Macaulay et sap mantenir atrapat en una història que vol mostrar-te una realitat concreta i fins i tot un estat d'ànim, però també hi ha una trama i un context pels personatges i les seves accions, i al llarg de la lectura ens emportarem més d'una sorpresa que, almenys personalment no vaig veure venir. De manera que aquest llibre té prou ingredients per interessar, per atrapar, i també per la reflexió, i penso que és una molt bona proposta. No sé si és un tema personal o què, però tot i que no seria un llibre d'aquells que anomenaríem "feel good", a mi sí que m'ha fet sentir bé, m'ha resultat molt plaent de llegir i n'he gaudit a diversos nivells. Tinc ganes de llegir-ne altres ressenyes per veure si compartim sensacions.
 
Impressió general: @@@@