Autor: Lluís-Anton Baulenas
Editorial, any: Comanegra, 2023
Gènere: Intriga
Número de pàgines: 357
Llegit en: Català

En Jaume Pedrol és cambrer en un cafè teatre del Raval, té gairebé 60 anys i li falta una orella. La seva vida va quedar marcada per un incident que no ha pogut oblidar mai i es conforma amb l'existència miserable que li ha tocat, passa els dies sense pena ni glòria. Però malgrat els seus dimonis, és bon jan i ajuda un desconegut a sortir d'un bon destret. L'Amadeu Torà, en agraïment, li diu que si vol canviar de vida, el truqui. Les circumstàncies els tornen a reunir i en Pedrol comença a treballar en una immobiliària de luxe que, en realitat, només és l'aparador de tota mena de negocis menys legals. Al principi tot va bé i es dedica a la immobiliària sense prestar atenció a tota la resta. Però de sobte rebrà un encàrrec que ho canviarà tot. Un arquitecte ancià, en Vallès, va projectar unes quantes remuntes durant l'època franquista. Les remuntes eren uns pisos afegits sobre edificis acabats que es construïen de qualsevol manera, sense mantenir cap criteri arquitectònic o estètic. Conscient dels engendres que es van perpetrar per culpa seva, en Vallès vol eliminar del mapa aquella vergonya i així redimir-se. Concretament vol que en Pedrol compri tres d'aquestes remuntes en nom seu, per després destruir-les. Però no totes elles seran presa fàcil, els seus propietaris potser no volen deixar casa seva. Aquest encàrrec farà que el nostre pobre home conegui una part molt fosca de Barcelona: la de les elits econòmiques i financeres que es creuen per sobre de tot i que mouen grans quantitats de diners. I allà on hi ha diners hi ha cobdícia, lluites de poder i violència. En Jaume Pedrol les patirà de valent.
 
El passat 2022 l'editorial Comanegra va crear el premi literari Santa Eulàlia per destacar novel·les que aportin una visió valuosa de la ciutat de Barcelona. "Seré el teu mirall" de Lluís-Anton Baulenas en va ser el primer guanyador i val a dir que escau perfectament als objectius del guardó. Els personatges d'aquesta història, en especial el nostre anti-heroi Jaume Pedrol, són instruments per mostrar-nos una perspectiva de la ciutat que molts no coneixem. I això no és només una manera de parlar: les remuntes que ens descobreix Baulenas molts cops no es poden veure a peu de carrer, però hi són. I fins i tot aquelles que es veuen i que potser ens han estranyat una mica aixecant la vista, també s'escapen de la comprensió del ciutadà estàndard. Però no hi trobem només això, és clar. Ens mostra una classe dominant sense escrúpols i sense vergonya, gent que remena les cireres a l'ombra perquè els diners ho poden tot i les persones són simples peons en el gran tauler de joc que es juga també fora de l'abast dels nostres ulls. I entre empresaris internacionalment poderosos, metges d'imperis de l'estètica i esbirros que fan la feina bruta sense despentinar-se, un home fora de lloc que arrossega ferides fondes com abismes, un Jaume Pedrol que té com a menor de les seves preocupacions i lloses, la manca d'una orella. Pedrol ens narra la seva experiència en primera persona, el veiem passar d'una existència miserable i resignada, a viure una vida per sobre les seves possibilitats, que li ve gran i no li pertoca. Sigui com sigui tira endavant, perquè ni té enlloc més on anar, ni en realitat pot escapar-se'n. Li serveix també per combatre la sensació que es fa gran, és a punt de complir els 60 i per més que ell no es veu com un ancià, sembla que l'univers s'entesta a recordar-li constantment que ha deixat qualsevol rastre de joventut enrere.
 
Si he de trobar els punts forts del llibre, per mi serien els apunts d'història de l'arquitectura de la ciutat. M'ha resultat molt interessant conèixer algunes pràctiques que es van dur a terme durant el franquisme i ajuda a entendre algunes incongruències estètiques de Barcelona que tots tenim al cap. No coneixia el concepte "remuntes", i ara no podré evitar anar mirant la part superior dels edificis i assenyalant-les amb el dit. Tota la trama fosca, les lluites de poder entre les elits econòmiques barcelonines, també fan de molt bon llegir, i per més que siguin ficció, podem imaginar que hi ha molta veritat rere aquesta història. Fins i tot el bagatge del protagonista, les seves ferides, que expliquen molt bé el seu comportament en el moment actual del llibre, complementen bé la trama. En Pedrol és un poca pena sense res a perdre, i el que pot guanyar porta implícit massa incerteses. M'han costat més algunes sub-trames que encara no acabo d'entendre què hi pinten, perquè no em sembla que aportin gaire al conjunt i semblen un pedaç. Potser hi ha alguna intenció d'aprofundir a la psicologia del personatge, però no els he trobat el sentit i no m'han despertat interès. També podríem parlar, de manera més general, del paper dels personatges femenins de l'obra, que actuen com a simples complements del protagonista. Més enllà d'aquest parell de crítiques, m'ha semblat un llibre molt llegidor i absorbent, amb una escriptura planera i sense cap complexitat estructural més enllà dels pertinents flashbacks per explicar-nos el passat del nostre home. Una trama prou fosca d'interessos econòmics i impunitat, d'aquelles que ens mostra una realitat de les que val més no ser-ne conscient. Que passi aquí a casa nostra no deixarà ningú tranquil. Una bona proposta, de lectura àgil, amb un transfons interessant per conèixer millor la nostra capital.
 
Impressió general: @@@ i mitja
Moltes gràcies Comanegra per l'exemplar.