Autora: Daniela Krien
Editorial, any: Més Llibres, 2023
Títol original, idioma, any: Der Brand, alemany, 2021
Gènere: Narrativa
Traducció: Maria Bosom
Número de pàgines: 209
Llegit en: Català

Com necessiten aquestes vacances la Rahel i en Peter! Una casa aïllada als Alps alemanys, sense cobertura, sense interferències. Però a falta de tres dies per marxar, la Rahel rep la pitjor notícia: la cabana ha patit un incendi i no s'hi podran allotjar. Amb tant poc temps és impossible trobar una alternativa, però la Ruth, una amiga de la seva mare, per sort o per desgràcia, els ofereix una sortida. El seu marit, en Viktor, ha patit un ictus. Ella vol vetllar-lo i es quedarà a Ahrenshoop. Li demana si es poden fer càrrec de la seva granja a Dorotheenfelde. La Rahel coneix perfectament el lloc, hi anava amb la seva mare de petita i hi ha seguit anant també amb en Peter. Com a solució d'emergència els servirà i, és clar, no vol deixar la Ruth a l'estacada. Tenir cura de les plantes, alimentar els animals, nedar al llac, abandonar-se a la lectura. No sembla un mal pla, si no fos perquè en Peter i la Rahel pràcticament no es parlen i fa molt que no tenen relacions sexuals. Les tres setmanes que passaran a la granja els han de servir per salvar un matrimoni que fa aigües. Però les càrregues que arrosseguen no els posaran les coses fàcils. Tenir tant temps lliure també els porta a fer memòria i a reflexionar sobre les seves vides.

L'incendi al que fa referència el títol de la novel·la no és el que acaba amb les aspiracions vacacionals de la parella, sinó el que tenen instal·lat en el seu matrimoni. La Rahel i en Peter són dues persones formades i cultes, ella psicòloga i ell professor universitari. Molt diferents de caràcter, però sempre han funcionat relativament bé plegats. La situació de bloqueig que viuen té els seus motius més immediats, però les arrels són fondes. Si l'estada a la granja fos una imatge, cada cop que l'ampliem anem descobrint més detalls, explorem les fonts de la desavinença i coneixem les seves preocupacions conjuntes i per separat. El llibre ens parla d'una relació madura que carrega una motxilla plena de rocs. Buidar-la no és gens fàcil, i a més alguns venen amb sorpreses de les grans, amb girs de guió inesperats. Hi ha molta reflexió sobre el món que ens ha tocat viure, i en especial sobre maternitats imperfectes. La mare de la Rahel no es pot dir que fos gaire considerada i el matrimoni es planteja si ha educat correctament els seus dos fills. La Selma, per exemple té una personalitat inestable i voluble, i un caràcter irascible. Els ha portat més d'un disgust i moltes preocupacions. A banda del qüestionament de la seva tasca com a progenitors, amb la Selma també es tracten diversos temes de salut mental. El collage es completa posant sobre la taula alguns temes candents en els nostres dies, com les persones no binàries i el poder amplificador de les xarxes socials, l'acció humana que està fent malbé el planeta o la frustració i insatisfacció que patim avui amb la nostra vida tot i tenir-ho tot a l'abast. L'acció, per cert, es desenvolupa en el context de la pandèmia de COVID-19, però no afecta gaire a la trama i es menciona només de manera tangencial.

No havia llegit res de l'alemanya Daniela Krien, tot i que n'havia sentit a parlar força bé. "L'incendi" és un llibre molt actual i que és fàcil que ens interpel·li en algun punt. Al cap i a la fi, parla de relacions i de maldecaps que tots tenim o podem tenir en algun moment determinat. Un retrat molt versemblant de com afecta el nostre món a les relacions personals. Anem aprofundint en les vides dels dos protagonistes capa a capa, arribem cada cop més al fons. La trama també deriva cap a un descobriment que requereix respostes, i la seva cerca té una importància. És un llibre molt àgil de llegir, estructurat en tres parts corresponents a les tres setmanes a la granja, i separats en capítols per cada dia. Estructura senzilla, però amb molta reflexió sobre la naturalesa humana, de manera que té força contingut. Potser l'he trobat una mica repetitiu en algun punt, perquè l'activitat a la granja no varia gaire d'un dia al següent, però vas entrant en l'espiral d'anar desgranant tot el que amaguen d'inici la Rahel i en Peter i no pots parar. M'ha agradat força, trobo que és un plantejament interessant. No sé si Krien volia parlar d'uns quants temes i ha anat bastint una història al voltant o si els personatges l'han portat a aquest nivell de reflexió. En qualsevol cas, aconsegueix atrapar i mantenir-te interessat en la lectura. Ha estat un molt bon primer contacte.

Impressió general: @@@ i mitja
Moltes gràcies Més Llibres per l'exemplar.