Autor: Stanisław Łubieński
Editorial, any: Cossetània, 2023
Títol original, idioma, any: Dwanaście srok za ogon, polonès, 2016
Gènere: Assaig
Traducció: Xavier Farré
Número de pàgines: 179
Llegit en: Català
 
Hi ha aficions que van més enllà de passar l'estona. En aquest recull Stanisław Łubieński ens demostra que els amants dels ocells estan fets d'una altra pasta. Les aus són unes bèsties que han fascinat a molta gent des de temps immemorials i ens les trobem en més llocs dels que pensem. Des d'artistes que pintaven ocells en els seus quadres, fins a pel·lícules famoses, passant pel folklore i l'imaginari col·lectiu. Łubieński, la feina del qual no té res a veure amb l'ornitologia, ens explica les seves experiències, començant per com es va forjar la seva afició de petit, i recull en una sèrie d'assajos breus diversos aspectes que preocupen i ocupen als amants d'aquestes bèsties. Alguns dels temes que contempla són les migracions i l'anellament d'ocells, l'urbanisme i l'arquitectura de les ciutats, el cant dels ocells o les espècies extintes. Un compendi ple d'anècdotes i de dades interessants que faran la delícia dels amants dels ocells, tant els entesos com els que són només aficionats.
 
Quan l'editorial Cossetània em va proposar llegir aquest llibre em va semblar molt interessant. La meva formació fa que m'agradin els animals i la ciència en general, i era un llibre al qual molt probablement no hi hauria arribat jo sol. He de dir que a mi la proposta no m'ha funcionat, senzillament perquè no ha aconseguit despertar-me l'interès que esperava. I ho dic a tall personal, perquè penso honestament que el llibre té bons elements i esta ben fet. Łubieński escriu de manera planera i molt entenedora, i en això cal destacar la traducció del polonès de Xavier Farré. Tinc una companya polonesa i sé que no és una llengua fàcil, però el podem llegir en un català ben fluid. La tria de temes és encertada, i a més es van combinant per no atabalar. Un capítol que tracta un tema concret ve seguit d'un altre més distès amb anècdotes, de manera que no hi ha en cap moment acumulació de dades o d'explicacions massa tècnics. És un text escrit amb cura i amb tendresa, que expressa l'amor cap als ocells des de diferents vessants i que és crític quan convé, fins i tot amb els propis aficionats i amb algunes professions associades. Divers, variat i escrit amb honestedat.

Amb tot això vull dir que aquest no és un mal llibre, considero que està ben fet i que pot encantar a un públic molt concret: als amants de les aus. Però he de ser honest jo també i he de dir que m'he avorrit llegint-lo, que no ha aconseguit distreure'm com pensava. Puntualment sí, ho he de reconèixer. Alguns temes han aconseguit interessar-me i per això sé que està escrit de manera agradable i que tracta punts interessats, però no era un llibre per mi i em sap greu dir-ho. És un cas d'aquests estranys, poca crítica li puc fer per justificar la impressió que m'he endut, més enllà de que no ha aconseguit interessar-me. Però no us n'esteu de llegir-lo, molt especialment si sou ornitòlegs aficionats o professionals. El llenguatge poètic, la tendresa que demostra i els temes que tracta és possible ja no només que us agradin, sinó que us enamorin. I qui sap, si no us ho heu plantejat mai, potser us engrescarà a estimar els ocells, i aprendre a gaudir d'observar-los. Però no ha estat el meu cas, i ho dic amb pena, la veritat. Una llàstima.

Impressió general: @ i mitja
Gràcies Cossetània per fer-me arribar un exemplar del llibre.