Autor: Ramon López de Mántaras
Editorial, any: Cossetània, 2023
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 319
Llegit en: Català
 
La intel·ligència artificial és un dels temes més candents de l'actualitat, però en realitat ja se'n parla i s'hi treballa des de fa 70 anys. Periòdicament salten a la fama xatbots o eines de creació d'imatge que fem servir a mode d'entreteniment i també per treballar. Però aquesta només és la punta de l'iceberg de tot el progrés que hi ha darrere de l'aprenentatge de les màquines i el perfeccionament de robots amb capacitats autònomes. Tot i que aquesta tecnologia ha avançat molt i cada cop s'aplica a més àmbits de la nostra vida, molts cops sense que en siguem conscients, són molt els dubtes que planen sobre la nostra relació actual i futura amb les intel·ligències artificials. Tot avenç tecnològic amb capacitat de generar canvis en la societat, genera rebuig i entusiasme a parts iguals. I ara per ara, tot i que les puguem fer servir com a divertiment, les IA espanten quan prenem consciència de tot el que estan aconseguint. Per això aquest llibre ha de servir per posar una mica de llum a l'assumpte, per aportar una idea més clara d'on venim, on som i cap on anem en aquesta matèria. Per poder entendre un tema tan complex, més val informar-se'n en fonts segures. Ramon López de Mántaras és una de les autoritats sobre IA a casa nostra.

La col·lecció "De 100 en 100" de Cossetània, a qui agraeixo l'enviament de l'exemplar, és ja tot un clàssic de la divulgació en català. Fa servir el format de parlar sobre un tema concret amb 100 píndoles breus, de dues o tres pàgines, que són independents i es poden llegir còmodament i al ritme que es vulgui. Aquest esforç de síntesi sol anar acompanyat d'un llenguatge planer i entenedor a l'abast de tots els públics. Tant aquest llibre com el tema en qüestió em semblen molt pertinents i actuals, fins i tot necessaris, diria jo. Avui parlem d'intel·ligència artificial sense entendre-la realment, i el coneixement sempre és benvingut. Les 100 entrades estan repartides en diversos subtemes, començant per tots els avenços històrics que ens han fet arribar fins aquí. Potser aquesta és una de les parts que més m'ha sorprès. Més avançat el recull, ens parla de moltes aplicacions de la IA en diferents àmbits, casos molt concrets i d'altres més generals. Ens parla de cotxes autònoms, de l'anàlisi de quantitats ingents de dades que no estan a l'abast dels humans, de propulsió per sistemes biològics, de robots sexuals o d'aplicacions biomèdiques ja en funcionament, entre moltíssims altres. Com no pot ser d'altra manera, a poc que vulguis estar a l'aguait de la tecnologia actual, el llibre resulta molt interessant i en molts casos sorprenent. Però l'estructura pot resultar repetitiva perquè cada capítol sol presentar una innovació IA concreta basada en un article científic. Això només suposa un problema si el llegeixes tot d'una tirada, com va ser el meu cas. És ideal per anar-lo llegint a estones combinat amb altres lectures.
 
Jo he de reconèixer que d'informàtica en sé molt poc, i ja no diguem de tecnologies avançades. Potser per això m'ha semblat una mica tècnic a estones, molts conceptes m'han costat d'entendre, però probablement seran més senzills per algú que hi estigui més avesat, tenint en compte la complexitat intrínseca del tema, és clar. Però n'he après una mica, i amb això em quedo. Trobo una mica frustrant que molts dels avenços que es presenten acabin topant amb un problema fonamental: les màquines tenen capacitat d'aprenentatge, però no tenen consciència ni sentit comú. És a dir, poden fer moltes coses que els demanem, i poden fer-les molt i molt bé. Però no estan entenent realment què fan. Per això encara necessiten guiatge humà. I aquí trobem un altre escull que es debat en el llibre. És convenient que les IA siguin totalment autònomes? És un dubte ètic del qual caldrà parlar-ne molt, però que a priori sembla que podria portar molts problemes. Com a exemple, tenim infinitat d'obres de ficció que imaginen futurs dominats per màquines en els que els humans, en el millor dels casos, hem esdevingut esclaus, mà d'obra molt barata o font d'energia. De moment estem lluny de tot això, i llibres com aquest van molt bé perquè ens ajuden a mantenir els peus a terra. És una bona presa de contacte amb la tecnologia IA des de dins. M'hauria agradat que no es limités tant a presentar articles científics i explicar-los i que hi hagués hagut més integració de la informació disponible en àrees més àmplies combinant coneixements diversos, però llavors ja no seria aquest llibre.

Impressió general: @@@