Autor: Benjamin Black (John Banville)
Editorial, any: Bromera, 2023
Títol original, idioma, any: The Lock-Up, anglès, 2023
Gènere: Novel·la negra
Traducció: Eduard Castanyo
Número de pàgines: 302
Llegit en: Català

Dublín, anys 50. La Segona Guerra Mundial encara és molt present, les ferides encara supuren i la ciutat i el país pateixen l'etern conflicte entre catòlics i protestants. En aquest ambient inestable, una jove apareix morta al seu cotxe aparcat en un carreró fosc. Tot apunta a un suïcidi per inhalació de monòxid de carboni del motor. Però qui coneixia la Rosa Jacobs sap que no era el tipus de dona que es rendeix. Bona estudiant i agitadora, sempre reivindicant els drets dels més desafavorits, especialment les dones. Tampoc ho creu en Saint John Strafford, l'investigador que s'encarrega del cas. Potser els orígens jueus de la noia hi tenen alguna cosa a veure. Per avançar en la investigació Strafford haurà de treballar estretament amb Quirke, un patòleg reconegut amb una trista història darrere i tendència a beure massa. La mala fortuna fa que els dos homes tinguin un passat en comú que es remunta un any enrere a Espanya. La rancúnia i la desavinença dificultaran molt la seva entesa, però si volen saber què li ha passat a la Rosa Jacobs hauran de deixar de banda les seves diferències.

Benjamin Black és el pseudònim que fa servir l'escriptor irlandès John Banville quan escriu novel·la negra. Aquest és ja el nové volum de la sèrie Quirke, però jo l'he conegut ara gràcies a la proposta de l'editorial. La història se'ns presenta com una novel·la negra clàssica, amb un assassinat enigmàtic sense gaires proves, i uns investigadors que intenten resoldre el misteri. En aquest cas li juga a favor l'ambientació, fàcilment t'imagines una Dublín fosca i plena d'ombres, un entorn propici per un crim, i un context històric amb molts matisos que també té rellevància per la trama. Com sempre que parlem d'Irlanda, el secular conflicte religiós, que acaba esdevenint polític, treu el cap i també hi juga el seu paper. Per exemple, el detectiu Strafford és irlandès, però de la minoria protestant. Per aclarir, que a mi em costa recordar-ho, els irlandesos són majoritàriament catòlics, els protestants són els anglesos. De manera que tant el plantejament del cas com el context, auguraven una bona estona de lectura, però en el meu cas no ha acabat de ser així. En el cantó positiu hi poso la història de fons, l'ambientació de postguerra amb les seves conseqüències, i que Banville és un bon narrador, sap construir bé el relat. Però en aquest gènere a mi em pesen més altres coses.

Gran part de les tres-centes pàgines estan dedicades a la situació vital d'en Quirke, d'en Strafford o a la desgràcia que els va unir, que imagino que es relatava en el volum anterior de la sèrie. El pes que l'autor dona a les vides dels seus protagonistes desdibuixa la trama i el procés de la investigació. A més, el treball policial pràcticament no avança, no seran cap dels dos personatges principals qui remati. Les parts en les que investiguen m'han despertat l'interès, i no és que en Quirke no tingui una situació digna de ser explicada, però no és el que esperava. M'ha recordat una mica a la novel·la negra nòrdica, que centra molt el relat en els seus protagonistes, deixant de banda que aquí no hi ha morts sanguinàries i escabroses. És un tema de gust personal, però jo gaudeixo més d'una bona investigació policial, sense que em calgui especialment gaire acció, però m'agrada el procediment de resolució dels crims. No és un mal llibre, que a més toca temes històrics, geogràfics, religiosos i sociopolítics. Però no és el que jo esperava trobar-hi. M'ha semblat una bona trama, mal aprofitada. El que no puc fer és comparar amb la resta de llibres de la sèrie, desconec si són del mateix estil o se centren més en els casos que descriuen. Una llàstima perquè em venia de gust una bona novel·la negra de tipus clàssic, d'aquelles que atrapen i no pots para de llegir. Sap greu, però no és el que m'he trobat. 

Impressió general: @@
Gràcies Bromera per l'exemplar que ens vau fer arribar.