A les acaballes de setembre de l'any passat, aquest espai arribava a les 700 ressenyes. Un any i dos mesos després, ja tenim al sac les 800 i toca fer repassada! Quina xifra, aviat és dit que portes 800 llibres ressenyats. Justament l'altre dia ho comentava amb gent del sector del llibre i van quedar molt sorpresos. El ritme ha baixat lleugerament respecte els anteriors parcials, però penso que continua sent més que notable. Ara ja és absurd plantejar-se si faré una centena més, ja no és agosarat pensar en posar quatre dígits. Si no hi acabo arribant el que és segur és que no serà per falta de ganes, però la vida dona moltes voltes. M'acompanyeu a veure com ha anat això entre la ressenya 701 i la 800? Aquest cop, com a novetat llargament reclamada per alguns comentaristes (no direm noms), el resum inclou representacions gràfiques gentilesa de la meva companya Laia, que domina més aquests temes.

Imatge de soepratman a Freepik


Petita explicació: els números que es donen en negreta són sobre el total de 800 llibres ressenyats. El primer parèntesi correspon a l'increment de l'última centena en aquella dada concreta, i el segon és el percentatge respecte al total de llibres.
 
Com és habitual, començaré parlant de què llegeixo. La resposta a aquesta pregunta és fàcil: bàsicament ficció. Només 78 dels 800 llibres ressenyats es reparteixen entre assaig, biografies, divulgació o no-ficció. Xifres rodones, dels últims 100 només 10 són d'aquests gèneres, per tant llegeixo un 90% de ficció. Una mica més i tot, perquè el percentatge total de gèneres realistes és 9,75%. Com veieu, no hi tinc tirada, i no és perquè no m'agradin quan els llegeixo, sobretot la crònica periodística. El calaix de sastre de la Narrativa acumula 322 títols, i això vol dir que en aquest parcial n'he alguns menys: 39 (per 47 la centena anterior). El total es queda al 40,25%. Els gèneres que més llegeixo a continuació són intriga, amb 78 (11) (9,75%), novel·la negra amb 72 (3) (9%), ciència ficció 61 (17) (7, 6%), relats 54 (5) (6,75%) i fantasia 36 (6) (4,5%). Els llibres foscos i la ciència ficció creixen sobretot perquè hi ha editorials especialitzades en gènere que publiquen en català i ara tenim molta més oferta. En especial, la CiFi, que viu un moment dolç. I a més, jo participo en un repte de lectura anual de fantàstic que, entre cometes, m'hi obliga. És el Bingo Cifi Cat.

 
En aquest parcial he llegit 64 autors nous que fan enfilar la xifra fins a 481. La regularitat en aquest aspecte em sembla sorprenent, perquè mira que hi ha autors que segueixo amb devoció, però cada centena debuto amb més de 60 autors. Aquesta és la progressió històrica: 67, 126, 176, 232, 292, 351, 417 i ara aquests 481. Per conèixer els meus mimats, us emplaço a visitar el meu rànquing d'autors més llegits en vida adulta, que no és exactament igual al d'autors més ressenyats aquí, però cada cop s'hi assembla més. A la pestanya Top 10 d'autors i autores hi trobareu els més llegits, i a la Per autor/a hi ha els 481 amb un numeret al costat que indica quantes ressenyes he fet de cadascun. Pel que fa a aquest període, només he repetit tres autores, amb hat trick d'Ursula K. Le Guin i doblet de Becky Chambers i Aki Shimazaki.


Sobre la procedència d'aquests autors nous, una de les novetats d'aquest període és que, després de força temps, he tornat a llegir un autor d'origen espanyol, la gallega Berta Dávila. Això fa que el recompte d'autors espanyols en total s'enfili fins a 11 (2,29%), molt lluny dels 145 (30,15%) dels països catalans (13 en aquest període), i dels 325 (67,57%) de la resta del món, 50 la darrera centena. Si comptem llibres per procedència, tant d'autors nous com vells coneguts, surt que hi ha 20 autors i autores de casa, 1 espanyola i 80 de la resta del món. No sumen 100 perquè un dels llibres té dos autors, el "Doble Vida" de Salvador Macip i Àngels Bassas. Un cop més, la diferència entre autors d'aquí i obra traduïda es va eixamplant. Els motius són perquè cada cop ens arriben literatures més exòtiques en català i val la pena explorar-les, i perquè a alguns autors d'aquí no els agrada que diguis que els seus llibres no són obres mestres. Spoiler: la majoria no ho són.

Històricament, si distribueixo els autors per gènere, el biaix cap a homes continua sent força clar, però en aquest parcial he decantat la balança cap a autores. Dels 64 nous autors llegits, 29 són homes i 35 són dones. De fet, hauria de distribuir-ho 29+34+1, perquè una de les autores, Akwaeke Emezi, es defineix com a no-binària. El problema és que és l'únic cas que conec, no tinc constància de que cap altre dels 64 o de la resta d'autors i autores llegits es defineixi com a no-binari, però és fàcil anticipar que hi deu haver més casos, de manera que aquesta classificació està quedant obsoleta i segurament contingui errors. Ho tindré en compte en posteriors resums. A falta de revisió, quedaria que dels 800 llibres ressenyats, 502 (47) (62,75%) són escrits per homes, 289 (50) (36,13%) escrits per dones, 2 (1) (0,25%) per l'autora no binària Akwaeke Emezi i 7 (2) (0,87%) són mixtes o anònims. Durant aquest període vaig llegir, per exemple, la Saga de Kormákr, que és un llibre medieval islandès del qual no se'n coneix l'autoria. Les autores van escalant moooolt lentament.
 
Si ens fixem en la llengua de lectura, res a dir en aquest aspecte. Una centena més, tots els llibres ressenyats han estat llegits en català. I això vol dir que he acumulat més de 300 llibres seguits en la meva llengua. Tothom tranquil, això al proper resum canviarà! Ho sé del cert, perquè ja he trencat aquesta ratxa molt voluntàriament. Per cert, la cosa no ha anat bé, hahaha. Donant un cop d'ull als històrics de lectura, 716 llibres en català (89,5%), 18 en anglès (2,25%) i 66 en castellà (8,25%). Que a dia d'avui les lectures en català no arribin ni al 90% només és demostració de quin tipus de lector soc avui i com de diferent llegia durant els inicis d'aquest blog. "Sorry not sorry", però quin llast que veig avui en dia aquests 66 llibres en castellà. Per llengua de l'original: només 19 llibres han estat originals en català. De la resta, l'anglès segueix sent la llengua predominant, perquè també és la que més es tradueix. He llegit 46 llibres traduïts de l'anglès, 9 del francès, 5 de l'italià i 4 del rus i l'alemany. Això és pràcticament calcat a l'anterior parcial. Altres llengües originals que he llegit, menys habituals, són el txec, el polonès, l'hongarès o el coreà. Pel que fa a traducció, 4 dels títols eren traduïts per Blanca Busquets, i he llegit 3 traduccions d'Octavi Gil, Ferran Ràfols, Marta Pera i Anna Llisterri, entre molts altres noms que completen la llista. Quins traductors i traductores que tenim!


Si mirem les editorials que més llegeixo, ja en el parcial anterior completava un top 10 de segells que publiquen en català, però a més cada cop hi ha més presència d'editorials independents, perquè en general el que publiquen m'interessa més que el que fan els grans grups. No obstant, encara ara el segell editorial del qual he ressenyat més llibres segueix sent Labutxaca (74), tot i que en aquesta centena no he llegit cap llibre seu. Completen les 10 primeres Edicions del Periscopi amb 59 (12), Empúries 40 (1), La Campana 27 (1), Raig Verd 24 (4), Columna 24 (2), Edicions 62 22 (1), Proa 21 (4), Males Herbes 21 (5) i L'Altra editorial 20 (2). Entrat en el top cada cop és més difícil, tot i que Males Herbes ho aconsegueix i Raig Verd puja. Però hi ha altres editorials més noves que fan que la classificació parcial de la centena sigui molt diferent. Dels últims 100, Periscopi segueix arrasant amb 12 títols, però la segueixen Males Herbes, Comanegra i Duna llibres amb 5, Raig Verd, Proa, Angle, Mai Més i Sembra amb 4 i Adesiara i Indòmita amb 3. Un apunt, si sumés els llibres dels tres segells principals de Viena edicions també serien 4, però són tan diferents que els compto per separat.



I ho deixarem aquí, que ja us he inflat el cap amb un munt de xifres. Aquest resum caurà molt a prop de la llista de llibres llegits enguany, que arribarà puntualment l'última setmana de 2023. Allà també hi faig una mica d'estadística, però és diferent. O en el meu cap és diferent... Moltes gràcies per haver arribat fins aquí i pels comentaris i feedback que em doneu aquí i a altres bandes. Un plaer, com sempre, compartir totes aquestes lectures amb vosaltres. Molt aviat arribarà la ressenya número 801, que ja avanço que és un llibre molt conegut que no m'ha agradat gaire per diversos motius. I llegit en castellà, tu. Us deixo pensant-hi uns dies.