Autors: Ed Brubaker, Marcos Martín, Muntsa Vicente
Editorial, any: Mai Més, 2023
Títol original, idioma, any: FRIDAY, anglès, 2021
Gènere: Còmic
Traducció: Ernest Riera
Número de pàgines: 119
Llegit en: Català

La Friday torna casa per passar les festes de Nadal, després d'uns mesos a la universitat. Quan va marxar tenir moltes ganes de fugir de Kings Hill, d'escapar-se de les quatre parets del seu poble petit i avorrit. I ara que ha tornat, el troba estrany, més solitari i petit que mai. Té por de trobar-se amb en Lancelot, el seu amic de sempre, perquè just abans de marxar les coses van quedar una mica a l'aire entre tots dos. Però no té temps per preocupar-se'n gaire, quan gairebé ni ha posat un peu al poble, en Lance la fa pujar al cotxe del xèrif Bixby i li diu que tenen un cas per investigar. Perquè a això es dedicaven abans, a resoldre misteris, formaven una societat de detectius adolescents que més d'un cop havia ajudat la policia. Sembla que el seu amic no dona cap importància a allò que va passar just abans d'acomiadar-se, fa com si res i es dedica a allò que millor sap fer. Sempre ha estat un cervellet i era la Friday qui hi havia de posar la força i els recursos. Les pistes els condueixen a un bosc on hi passen coses estranyes. Hauran de vigilar perquè allò a què s'enfronten s'escapa de la realitat convencional.

No és cap secret que no soc gens lector de còmic ni novel·la gràfica. Però com sempre dic, no és que no m'agradi, senzillament no hi trobo l'encaix entre altres tipus de lectura i al final acabo per deixar de banda aquest gènere. Però quan vaig veure que anunciaven aquest títol a la Mai Més Conference de l'estiu, va ser amor a primera vista. Alguna cosa d'aquesta coberta minimalista però plena de detalls, aquests dos personatges de dalt, potser, em va atreure moltíssim. Estic content de poder dir que la intuïció no em va fallar i que en aquest primer volum de "Friday" hi he trobat una història molt inquietant, que deixa moltes incògnites i posa les bases per esdeveniments futurs que em ve molt de gust descobrir. Cal parlar de la il·lustració, és clar. Donada la meva inexperiència, no puc comparar-la amb altres treballs, però m'ha semblat molt efectiva i molt ben lligada amb la trama. Molt visual, gairebé podries entendre la història sense paraules, i és que de fet, hi ha el text just per anar seguint, però les imatges parlen soles. A més, no funciona només amb vinyetes estàndard, en tenim d'irregulars, il·lustracions a pàgina completa i una varietat de recursos que no et deixa descansar els ulls ni dues pàgines seguides. I pel que fa als personatges, la Friday i en Lancelot són molt diferents, molt complementaris. Coneixem la història que els uneix i aquells dubtes adolescents de "som amics o som alguna cosa més que amics", tot i que el noi sembla només interessat per les seves investigacions, però la Friday és, naturalment, un  puntal fonamental per ell.

Una mostra més de la meva manca de cultura de còmic, és que em va sorprendre que entre els autors d'aquesta sèrie hi hagi dos catalans treballant amb un guionista estatunidenc i de fama internacional. Però és que en Marcos Martín i la Muntsa Vicente són dibuixant i colorista també de fama mundial que han treballar, per exemple, per a Marvel i DC, en algunes sèries que conec perfectament tot i ser un profà en la matèria. Els tres formen un equipàs molt ben coordinat. En aquest primer volum hi trobem tres capítols que ens ajuden a situar-nos, conèixer els personatges, l'escenari i que ens posen la por al cos, perquè alguna cosa força desagradable està passant a Kings Hill. Caldrà esperar a la publicació de les altres parts per veure com evoluciona, però m'ha agradat força llegir-lo i deixar-me transportar per la imatge impactant i evocadora. Mai Més, com altres editorials, està apostant per portar-nos còmic en català. Definitivament, els amants del gènere fantàstic i de la novel·la visual estan d'enhorabona. Qui ens hauria dit que tindríem tant per triar en català fa uns 10 anys...

Impressió general: @@@ i mitja
Moltes gràcies Mai Més per permetre'm entrar en el món de Friday.