Autor: Albert Monteys
Editorial, any: Mai Més, 2023
Gènere: Còmic
Número de pàgines: 214
Llegit en: Català

Una corporació que inventa els viatges en el temps per patrocinar la matèria ja des de la creació de l'Univers. Robots dissenyats com a companys de vida que estimen massa. Expedicions programades per descobrir vida intel·ligent en altres planetes. Alienígenes que han evolucionat a formes de llum i coneixement purs. Una investigadora que, després d'un accident, viu avançada al temps del seu entorn. No, no són capítols de Black Mirror, tot i que en alguns moments ho poden semblar. Són històries narrades i il·lustrades per l'Albert Monteys que van ser publicades primer a Panel Syndicate i que ara Mai Més recull en paper i en català. El volum aplega algunes de les idees clàssiques de la ciència ficció i les tracta des d'un prisma molt actual, especulant amb futurs científicament molt avançats, però sense obviar els inconvenients que poden sorgir quan es posen tots els ous a la cistella de la tecnologia. Trames inquietants, esfereïdores i que plantegen reptes pel nostre enteniment, però sempre acompanyades per la reconeixible il·lustració de l'autor i el seu puntet d'humor marca de la casa.

La novel·la gràfica i el còmic no són gèneres que explori gaire, però en general, quan m'hi poso, en gaudeixo. D'aquest autor, però, ja n'havia llegit fa relativament poc "Calavera lunar", un recull d'històries també de ciència ficció amb una estètica semblant, però molt més desenfadades. Els cinc números que inclou "Univers!" es poden llegir de manera independent, però d'alguna manera comparteixen univers (mai més ben dit) i alguns elements concrets. Llegint-los, com deia, em feien pensar en la mítica sèrie que ara tots comparem amb qualsevol obra de ficció especulativa. Tenen una aparença completament futurista i ens transporten a temps que encara veiem llunyans, però els problemes a resoldre i les reflexions que hi ha darrere ens ressonen a debats que podem tenir perfectament avui. Quan això passa sols connectar força amb allò que t'estan explicant perquè t'ho veus més a sobre del que vols reconèixer. Aquí ens parla de corporacions empresarials sense escrúpols i de robots que han substituït algunes funcions humanes. I qui diu robots, diu intel·ligències artificials. I imagineu què pot passar si algú viu la vida cada cop amb més anticipació respecte a la seva pròpia realitat. Saber les coses abans d'hora, abans que passin. D'aquí en sortiria un bon guió segur.

He de dir que la meva ignorància m'havia fet imaginar que em trobaria unes historietes més humorístiques, de l'estil de "Calavera lunar". I no no, aquí trobem trames CiFi molt sòlides i imaginatives, ben exposades i argumentades, d'aquestes que plantegen dilemes morals. Potser podrien funcionar perfectament com a relats escrits, però el dibuix de Monteys aporta un plus important. El fet de veure-ho en imatges, amb gran varietat de recursos, ajuda a fer-se'n una idea molt més potent. Si ja era dels meus preferits quan el llegia a El Jueves, ara guanya molts enters amb aquests arguments tan treballats i madurs. Probablement els qui conegueu millor el món del còmic de casa nostra ja li coneixíeu aquesta vessant més seriosa, però no era el meu cas. Això sí, el puntet d'humor que no falti mai, que sempre ajuda a relaxar qualsevol situació. Té el problema que uneix dues coses que solen repel·lir un bon nombre de lectors: el còmic i la ciència ficció. Però jo he xalat molt llegint-lo i m'agradaria que més gent el descobrís. Qui sap si la combinació pot fer perdre la por a les dues coses. I la brevetat, és clar, perquè és llegeix molt ràpidament i em sembla sorprenent que es puguin fer plantejaments tan interessants amb tan poc text. Per cert, l'edició és preciosa, però no gaire còmoda de llegir, he de dir. Tot i això, molt recomanable.

Impressió general: @@@@
Moltíssimes gràcies Mai Més per enviar-me'n un exemplar.