Autora: Lisa See
Editorial, any: Univers, 2024
Títol original, idioma, anyLady Tan's cercle of women, anglès, 2023
Gènere: Ficció històrica
Traducció: Esther Roig
Número de pàgines: 448
Llegit en: Català

El pare de la Tan Yunxian ha trencat la dedicació a la medicina de diverses generacions de la família. Estudia per a funcionari de l'estat mentre la petita Yunxian, de vuit anys, rep l'educació per part de la mare, una educació que l'insta sempre a recordar el seu lloc al món. Com a dona de família benestant, el seu deure serà casar-se amb qui la família decideixi i donar descendència masculina al seu marit per garantir el futur de la seva casa d'acollida. Haurà d'honorar els sogres, mantenir-se callada i no excedir les normes de comportament d'una bona esposa. A més, com a expressió màxima de la bellesa i distinció d'una dona, ha patit el procediment d'embenat de peus per tenir-los minúsculs i agradar més a l'home que s'ha de casar amb ella. Som al segle XV, a la Xina imperial, i una dona de família respectable no té gaires més sortides que el camí marcat. Però Tan Yunxian ha heretat la passió per la medicina dels seus avis i, malgrat totes les imposicions i obligacions, trobarà la manera d'aprendre'n per poder ajudar les dones de la seva família. Perquè en un entorn tan hostil ningú podrà tenir tanta cura de les dones com una altra dona.

Tan Yunxian va ser una metgessa xinesa que va viure als segles XV i XVI sota uns règims socials que reduïen la dona a la mínima expressió. Va deixar escrit el llibre Cròniques miscel·lànies d'una doctora, i així ens ha arribat la seva saviesa. Parlem, és clar, de medecina tradicional xinesa, basada en uns principis molt diferents de l'occidental, però que de ben segur van poder ajudar a moltes dones amb els seus problemes ginecològics i d'altres tipus. Lisa See pren aquest personatge i reconstrueix la seva vida i trajectòria basant-se en la informació existent. Per entendre'ns, fa alguna cosa semblant al que Maggie O'Farrell va fer amb Anne Hathaway a Hamnet o Lucrezia de Médeci a Retrat de matrimoni. Tot i ser una narració detallada i ben documentada, és potser més lleugera que en el cas d'O'Farrell. Lisa See dona molta importància al context, segurament perquè és el que més pot sobtar al lector occidental. El tracte i la consideració que reben les dones d'aquesta història, Yunxian inclosa, no dista tant del que coneixem de distopies com El conte de la serventa (Margaret Atwood). Llegint el llibre vaig tenir la impressió d'haver trobat una de les fonts d'inspiració d'Atwood. Pot semblar exagerat, però tenint en compte el que s'explica en aquest llibre, no m'ho sembla gens. El context tan advers serveix també per posar en valor els assoliments de la protagonista. Tenim una història plena de dificultats, d'imposicions, però també una mica de salsa, interessos familiars i intrigues que et fan llegir amb interès. Però per davant de tot, una reivindicació de la medicina femenina, que els homes no tenien gaire en compte, però que dones com la Tan Yunxian o la seva àvia van situar sobre el mapa.

Lisa See és l'autora de L'illa de les dones del mar, entre d'altres, que encara no he tingut l'oportunitat de llegir. M'estreno amb ella amb aquesta ficció històrica centrada en un personatge que val la pena conèixer i reivindicar. La seva ciència va ajudar moltes dones i segur que això no li va aportar cap benefici social, perquè com li deia la seva mare, ella recordava sempre quin era el seu lloc al món. Però també va haver de saltar molts murs per guanyar-se el respecte i la confiança de les dones dels seus cercles propers, acostumades a patir i a que la medecina era cosa d'homes. L'autora se centra sempre en els personatges femenins i aquí construeix diversos cercles entre parents, llevadores, concubines que, malgrat rancúnies, rebutjos i enveges, acaben prioritzant la sororitat perquè no poden confiar que els homes els atorguin un tracte just i igualitari. Ni elles mateixes pensen que això sigui possible o normal, però sí que saben què és tenir cura les unes de les altres. La mateixa Tan Yunxian, davant de la impossibilitat de convertir-se en metgessa al mateix nivell dels homes, decideix aprendre fuke amb la seva àvia i tractar les dones embarassades, disciplina que ella transcendirà en molt, és clar. Molt bona lectura, i molt sorprenent pel que fa al context social de l'època, val la pena de conèixer encara que ens faci arrufar el nas. És llarg però es llegeix a prou bon ritme perquè See té traça narrant i atrapant-nos en la lectura. Hi ha força descripció de la medecina tradicional xinesa també, moltes herbes i misticisme. Per mi no ha estat un problema, però de vegades l'autora s'hi recrea. Per la resta, un llibre que fa molt bo de llegir. 

Impressió general: @@@@
Exemplar gentilesa d'Univers.