Editorial, any: Rosa dels Vents, 2024
Títol original, idioma, any: The Narrow Road Between Desires, anglès, 2023
Gènere: Fantasia
Traducció: Neus Nueno
Número de pàgines: 233
Llegit en: Català
Surt de casa de matinada per començar les seves activitats. És discret i silenciós, però no evita que l'hostaler tregui el cap per acomiadar-se'n. Li demana que, quan torni, li porti pastanagues. En Bast és un artista. Un dia més negociarà amb tothom que necessiti alguna de les coses que ell pot proporcionar-los: una mentida, un consell, una estratègia. A canvi ell rebrà una compensació del mateix valor. Per exemple: informació. El seu encant, la seva capacitat de seducció, tenen meravellats a tots els nens Newarre, que són amb qui sol fer negocis. No saben que és un fae i ell se'n guarda prou de fer-ho evident. Al llarg d'un dia sencer ajudarà diversos nens i obtindrà a canvi les seves recompenses. Molt especialment a en Rike Williams, amb qui té un deute i li demana quelcom que li exigirà emprendre accions poc convencionals i que el poden posar en risc. Però de vegades cal sortir-se de la norma i deixar enrere allò que semblaria més assenyat de fer.
Si aquest blog existeix és gràcies a Patrick Rothfuss. Bé, potser també hi ha tingut alguna cosa a veure la meva perseverança de mantenir-lo actiu durant tant temps, però tinc molt clar que el llibre que em va fer veure la necessitat de tenir un altre espai, independent de l'altre blog, on parlar només de les meves lectures va ser El nom del vent, la primera part de la trilogia inacabada Crònica de l'assassí de reis. Normal, doncs, que sempre pari atenció a les publicacions d'aquest bon home que ens té esperant la conclusió de la crònica d'en Kvothe. L'estret camí entre desitjos és, pel que fa a l'estètica, molt semblant a l'última pinzellada que vam tenir de l'autor, la indigna La música del silenci, protagonitzada per Auri, un altre personatge de la saga. En aquest cas ens parla d'en Bast, company de l'hostaler Kote, del qual ja sabíem que no és ben bé humà i que té algunes habilitats especials. Com ja vam patir amb Auri, aquí senzillament ens narra un dia de la vida del carismàtic jove. Fa els seus negocis, utilitza les recompenses que obté, i ens presenta uns escenaris bucòlics amb un llenguatge força poètic. En Bast té l'aparença de ser un ésser amb molta barra, però també té un codi de valors prou ferm. La diferència entre les dues novel·les breus és que l'activitat d'en Bast és més distreta que la d'Auri i les seves negociacions estan plenes d'enginy. Li pengem l'etiqueta de la fantasia perquè sabem que forma part d'un univers fantàstic, però aquí no se'ns mostra màgia ni éssers no humans de manera explícita, més enllà del que sabem del protagonista. És un llibre, a més, sense grans gestes ni conflictes, però que sí que planteja algunes situacions compromeses sense ser tampoc especialment explícites, però que no passaran per alt a un lector adult. Personalment li he trobat un to una mica més juvenil i una narració més tendra i delicada que a la saga principal, probablement en la línia de La música del silenci, que tinc una mica oblidat.
Aquest spin-off no és nou. La història d'en Bast ja havia estat publicada en forma de relat a l'antologia de diversos autors Rogues, ara fa uns anys, amb el nom de The Lightning Tree. El text ha estat ampliat i revisat per presentar-lo en forma de novel·la curta i per primer cop el tenim també en català. Val la pena aquesta lectura? La gran pregunta, i la gran por dels fans de l'autor. Penso que provocarà més d'una decepció i també abandonaments, com La música del silenci. Perquè tots estem esperant en Kvothe en plena forma, volem reprendre la gran aventura, però Rothfuss troba el gust a escriure aquesta mena d'històries i probablement no ha tingut la presència d'ànim per enllestir el tercer volum de la trilogia. Jo m'esperava una altra mena d'història per a en Bast, un personatge que encara no havia tingut el seu moment de glòria a la Crònica i que va deixar moltes incògnites. Però potser tenia tan poques esperances d'acabar satisfet amb la lectura, que finalment no m'ha desagradat. En Bast és un bon personatge. Els seus dies són aventures, però sense gestes ni heroïcitats, a petita escala. Però no tant, perquè algunes accions sí que es podrien considerar una gesta, però no com ens té acostumats la fantasia èpica. Un llibre agradable de llegir, amb un subtext que toca temes importants, però que queda molt lluny del que esperem de Patrick Rothfuss, que per molts és un nom que durem sempre gravat al cor. Per aquest motiu em permetré ser una mica menys estricte del que solc ser amb la valoració general, que a més en aquesta breu història el nostre heroi hi fa un parell d'aparicions, i això toca!
Impressió general: @@@
4 Comentaris
A mi m'ha agradat. És, efectivament, un conte (ho defineixes molt bé amb això de les "aventures a petita escala"), però m'ho he passat prou bé llegint-lo i m'ha fet molta gràcia l'habilitat i l'enginy d'en Bast quan fa tractes amb els nens per a donar-los la mentida que necessiten o la venjança que demanen.
ResponEliminaA més m'ha servit per adonar-me que tinc completament oblidats els dos primers llibres de la Crònica de l'Assassí de Reis que vaig llegir (ho he anat a mirar) ja fa dotze anys i m'ha fet entrar ganes de tornar a agafar-los. Estava esperant a tenir a l'abast la trilogia completa, però com que sembla que això no acabarà de passar mai potser em decidiré a rellegir-los qualsevol dia d'aquests, ja ho veurem.
Acabo fent-te una puntualització, "Rogues" sí que es va traduir al català. Amb el títol "Canalles" la va publicar l'editorial valenciana Llibres de l'Encobert l'any 2017.
https://valenciaimmaterial.com/producte/canalles-rogues-edicio-valencia-inclou-primera-prequela-de-joc-de-trons/
Ostres, doncs no tenia cap constància que l'antol·logia s'hagués publicat en català! Sabia que en castellà hi era, però no en català, caram. Gràcies per l'apunt. Pel que fa a aquest, està bé, però sense més. Penso que en Bast amaga coses més interessants que aquestes, i m'agradaria conèixer-les, però ens hem de conformar amb el que l'autor ens dona. M'has fet pensar que el temps potser ens ha fet mitificar els dos llibres de la Crònica, que ens van agradar, però que potser ens vam quedar massa amb les ganes com per ser objectius. No ho sé, recordo més les sensacions que coses concretes, i sé que eren molt bones. Probablement sí que se'ls hauria de fer una altra llegida, però dubto que tingui temps per fer-ho.
EliminaAllà al tinc, en les primeres posicions de la meva llista dels escriptors més odiats, per tant no penso llegir res d'ell, i més li val que no me'l creui pel carrer.
ResponEliminaEntenc que és a la llista dels més odiats perquè ens va deixar penjats amb la trilogia. Home, donem-li un marge, no? 10 o 20 anys més i jo crec que ja ho té!
Elimina