Editorial, any: Duna Llibres, 2024
Títol original, idioma, any: 三体, xinès, 2008
Gènere: Ciència Ficció
Traducció: Mireia Vargas-Urpí
Número de pàgines: 484
Llegit en: Català
La Revolució Cultural de la Xina impulsada per Mao Zedong les dècades dels anys 60 i 70 del segle XX volia restablir els valors del comunisme, però a la pràctica va suposar una persecució i represàlia d'intel·lectuals acusats de trair els ideals revolucionaris. Els científics que havien abraçat el coneixement occidental també en van patir les conseqüències. El pare de na Ye Wenjie va ser un dels professors universitaris que hi va perdre la vida. Anys després, i seguint la seva estela, la Wenjie és reclutada per Costa Roja, un projecte secret de radiotransmissió a l'espai a la recerca de vida intel·ligent. El silenci de l'univers és exasperant, fins que a la tossuda científica se li acudeix una manera d'amplificar el senyal que envien. No sap si funcionarà. Fins que el missatge rep resposta. Uns anys després, la comunitat científica assisteix atònita al suïcidi d'uns quants dels membres eminents en molt poc temps. Ningú sap què està passant, però els fets no poden ser casuals. Wang Miao és un físic que es dedica a la investigació amb nanomaterials i és aficionat a la fotografia. Precisament arran d'aquesta afició descobreix un compte enrere que el fa parar boig, tot i que no sap la finalitat que té. Fins que visita els membres d'una organització crítica amb la investigació actual i comença a jugar a un videojoc de realitat virtual que consisteix en aconseguir la supervivència d'una civilització que viu en un sistema estelar molt peculiar. Mica en mica totes les peces aniran encaixant.
No és senzill fer una sinopsi d'aquest llibre, bàsicament per dos motius. Per una banda, compta amb moltíssims elements argumentals d'una complexitat elevada, i per l'altra, per no revelar més informació de la que toca i mantenir les incògnites del llibre, que també són moltes i sorprenents de descobrir. "El problema dels tres cossos" és una de les sagues de ciència ficció més rellevants dels últims anys i ja s'ha guanyat un lloc en l'imaginari dels amants del gènere com a obra de culte, tot i que encara no compta ni amb 20 anys d'antiguitat. Sobta que sigui una història d'origen xinès, ja que no estem gaire acostumat que ens arribin llibres de gènere d'aquella terra, però aquest ha esdevingut un fenomen internacional, i tant és així que n'acaben de fer una adaptació en forma de sèrie. L'adaptació ha despertat opinions diverses, per cert.
Quan en una obra de ficció futurista o amb elements no realistes hi ha un gran pes de la ciència es diu que es tracta de ciència ficció dura. Aquest seria un gran exemple d'aquest concepte, perquè el tractament que es dona a la física, la física quàntica, l'astronomia o l'estudi dels nanomaterials, entre d'altres, dona un suport inqüestionable a la trama, que com és evident, no descriu una situació realista, però la ciència que hi apareix sí que ho és i hi dona molta versemblança. També hi juguen un paper important les pinzellades històriques de la Xina, i de retruc de la història de la humanitat, però en especial sobre la Revolució Cultural, un període molt interessant de conèixer, i probablement no tant de viure'l. Però el llibre té tantes branques que s'acaba convertint en un trencaclosques que hem d'anar posant a lloc. Ens trobem en un present en el que hi ha científics que se suïciden, col·lectius que exploren els límits de la ciència, i molts silencis sobre que unes dècades enrere el nostre món va aconseguir contactar amb una altra civilització extraterrestre. Va continuar la comunicació? Com que es troben a diversos anys llum de distància no hi pot haver intercanvi fluïd, tota resposta demana el seu temps per tornar. Però com es va resoldre aquell primer contacte? Quines conseqüències van derivar per la gent que el va establir? I per la civilització que va rebre el missatge i el va contestar? No sabeu les ganes que tinc de parlar-ne, però m'ha agradat tant lligar tots els fils de la història, comprendre la situació en la que ens trobem en aquest primer volum de la trilogia, que no vull esguerrar l'experiència a ningú, qualsevol element que introdueixi donaria massa pistes.
Com ja ens tenen acostumats, Duna Llibres ha fet una feina excel·lent d'edició per acostar-nos un llibre que esdevindrà un clàssic de la ciència ficció sense cap mena de dubte. És l'edició que un llibre així mereix. Només cal veure la coberta de Guillem H. Pongiluppi, que és fabulosa, i allò que no es veu a simple vista, però que perceps quan llegeixes una traducció de Mireia Vargas-Urpí, que fa fàcil allò que deu ser un galimaties. "El problema dels tres cossos" és dens, complex, parla una mica d'història i un món sencer de ciència. I no cal entendre-ho tot, naturalment. Tot i ser científic de professió, la física sempre ha estat una de les meves bèsties negres, així que no aspirava a comprendre tots els conceptes que s'hi expliquen. No és pas per la traducció que poden no entendre's, això segur. En tractar-se d'un llibre d'alta complexitat, tant conceptual, com estructural, com temàtica, probablement no sigui un títol per endinsar-se en el gènere, més d'un lector fugiria esperitat. Però personalment m'ha semblat una obra molt completa, molt ben escrita i argumentada, que posa sobre la taula elements molt interessants, dona respostes a preguntes que, qui sap, potser algun dia ens haurem de fer. Com ens entendrem amb una espècie alienígena? Com reaccionarem nosaltres, com a espècie, quan sapiguem que hi ha algú a l'altre cantó? És una amenaça? Una oportunitat? La barreja entre ciència i reflexió està molt ben lligada i si et sents atret per aquestes preguntes i tantes altres, el llibre sap atrapar-te amb els seus enigmes i incògnites. També té algun defecte argumental, alguna llicència perquè tot plegat funcioni, però bé, estem parlant de ficció, i l'espectacle ha de continuar. Ho compensa amb escreix per altres bandes, per exemple, tenint en compte que qualsevol història en que hi intervingui més d'una persona té, com a poc, dues versions per ser explicades. És una obra treballada, molt ben construïda i argumentada, exigent amb el lector, però que compensa l'esforç. Ja tinc ganes de saber com continua. El final deixa amb ganes de més.
Impressió general: @@@@
Exemplar gentilesa de Duna Llibres.
2 Comentaris
Hi ha la versió de Netflix, que és la que tu coneixes, però també hi ha l'adaptació xinesa més fidel al llibre, ja que aquesta no s'ha inventat personatges.
ResponEliminaNo vull fer espoilers dels següents volums, però aquesta ciència-ficció basada en temes tangibles com la física quàntica, l'astronomia o l'estudi dels nanomaterials, passa a convertir-se en ciència especulativa o directament filosòfica, que és d'on li ve realment la fama a la trilogia.
Jo no penso que el llibre estigui ben escrit, ja que el llibre no és interessant per com està escrit, sinó pel que explica, els personatges poden ser molt curiosos i especialets, però alguns d'ells no estan ben definits, i l'autor també es perd moltes vegades amb històries que no aporten res. Però com que la trama és molt interessant un no pot parar de llegir-lo.
Doncs no coneixia la versió xinesa de la sèrie, que no dubto que estarà millor, però de moment no miraré cap adaptació, com que el llibre té molt per descobrir, prefereixo no xafar-me gaire el que vindrà. No sé com evolucionarà la cosa, però és clar, ens trobem en el moment actual i han de passar coses uns quants anys per endavant, de manera que és normal que la ciència es torni especulativa. A veure com va en Cixin d'imaginació.
EliminaA mi m'ha semblat que tot acabava lligant força bé. Sembla que hi ha diversos personatges i trames diferents, però tot té un sentit. Això no vol dir que algunes no se m'hagin fet més pesades que altres, però penso que sí que és una bona feina de tenir en compte molts factors i visions, fer que tot quadri, i els personatges, doncs no ho sé, són xinesos, com que no sé com són ells realment, no sé si estan ben definits o no! A mi això no m'ha grinyolat.