Autor: Gerard Guix
Editorial, any: Elastic Books, 2023
Gènere: Juvenil
Número de pàgines: 283
Llegit en: Català

Quin daltabaix per un noi de catorze anys deixar tot el seu món enrere perquè el seu pare ha decidit, unilateralment, que anirà a fer una feina a l'altra punta del món. És clar que és una feina emocionant, rehabilitar i reacondicionar un antic far. Però en una illa remota i minúscula on ni tan sols hi ha cobertura pel mòbil? En Max no ha pogut triar com la seva germana, que com que té divuit anys, sí que és important que continuï els estudis a casa. Ni la mare el convenç que aquest temps passarà volant i que segur que trobarà amics i un lloc nou que no serà tan terrible. Ben mirat, en Max no es pot dir que tingui gaires amistats. De fet, els seus companys es riuen una mica d'ell i perdre'ls de vista una temporada potser no li anirà tan malament. Però sí que té la Clàudia. Quan per fi han decidit que serien alguna cosa més que amics, ara ha de marxar?? No comença gens bé aquest trasllat forçat i el nano fa morros durant tot el trajecte, que són moltes hores. Però a l'illa l'hi espera més d'una sorpresa, començant per un petit grup de nois i noies que l'acullen i no el jutgen de cap manera. També un entorn tranquil i preciós amb molts racons per descobrir. I l'entorn no serà l'únic descobriment que farà en Max en el temps que li toca passar allà.

El guanyador del Ruyra 2022 és una novel·la de formació i de descoberta de la pròpia sexualitat. El plantejament l'hem vist centenars de vegades tant en llibres com en pel·lícules: un adolescent forçat a canviar de casa, barri, ciutat o en aquest cas de continent, en contra de la seva voluntat. Deixar el món conegut i controlat enrere i enfrontar-se a un entorn completament nou sempre suposa un repte i ens l'han explicat molts cops. Les diferències són que aquest cop l'autor és català i que en Max veurà capgirada la seva realitat del tot, ja que és a l'altra banda del món on descobrirà que el camí establert no és el seu i que, tot i que enyora la Clàudia, per qui realment sent atracció és per l'Àlex, un dels nois de la seva edat que coneix a l'illa. No serà l'única història que viurem en aquest indret tan remot. Per exemple, no tothom està d'acord amb la rehabilitació del far i l'oposició serà proactiva. I a més també altres personatges secundaris tindran el seu moment durant la narració. Al tema central de la descoberta de la sexualitat, s'hi uneixen altres tòpics com la intolerància, la discriminació, la manca de comunicació, els estralls de l'alcoholisme i els complexos associats a l'adolescència. Tots ells són tractats amb cura, amb delicadesa, però obertament i sense disfressar-los.

A l'inici de la història en Max no es coneix. Assumeix com a normal que a un noi li ha d'agradar una noia. Li costa molt acceptar que no té per què ser així i se n'anirà convencent poc a poc. Seguim el fil dels seus pensaments, i també els de l'Àlex, mentre s'han d'anar enfrontant a la resta d'elements de la trama i a la seva pròpia acceptació. El resultat és una història bonica i tendra que qualsevol lector veu evident, però que es pren el seu temps a cada fase. Els dubtes, la negació d'allò que està passant, són etapes que s'han de superar i cadascú té el seu ritme. Això el llibre ho recrea bé, no precipita cap esdeveniment i ja està bé que sigui així. Reconec que en algun moment pensava que s'estava allargant massa, però després em deia a mi mateix "no li fotis pressa a en Max!". Quan jo era adolescent no recordo que tinguéssim a la nostra disposició llibres així, que plasmen la realitat de tants i tants nens que a la meva època eren invisibles. Per això penso que aquesta és una molt bona lectura per canalla de 13-14 anys, perquè com diu el mateix llibre, les històries d'amor són extraordinàries, són complicades i de vegades poden tenir finals tristos. O no. Però en qualsevol cas, no són tancades i necessàriament cisheteronormatives. És fresc i àgil de llegir, força cuqui pel que fa a la relació, expositiu en la resta de temes i interessant pel seu públic objectiu. D'aquests que penses que seria bona cosa que es llegís a les escoles.

Impressió general: @@@ i mitja
Exemplar gentilesa d'Elastic Books.