Autora: Ann Bannon
Editorial, any: labutxaca, 2013
Títol original, idioma, any: Odd girl out,1957
Traductora: Núria Parés
Gènere: Romàntica 
Número de pàgines: 291
Llegit en: Català

Tenim una noia nova al campus, la tímida i espantadissa Laura Landon. No cal dir que l'experiència universitària li ve gran, però coneix la Beth, una noia molt popular i influent, amb fama d'esperit lliure, i aconsegueix caure-li en gràcia. La Beth li obre les portes de la germandat a la que pertany i començaran a compartir habitació juntament amb l'Emmy. La gratitud i l'admiració de la Laura per la Beth són immenses, sense adonar-se'n cada cop està més lligada a la seva protectora, però no se n'adona que el que sent va una mica més enllà fins que apareix en Charlie en escena. En Charlie és fill d'uns amics dels seus pares. Surt un parell de vagades amb ell, just per adonar-se que no és en ell en qui pensa tota l'estona, sinó en la seva amiga Beth. Tot es complicarà quan la Beth i en Charlie es coneixen i comencen a mostrar-se un gran interès mutu. 

La importància d'aquesta obra recau en l'època que va ser escrita. La mateixa autora ho explica en una introducció que data del 2001 i que inclou aquesta edició. Als anys 50 les relacions extramatrimonials estaven mal vistes, imperava la discreció i la dignitat. És imaginable com de complicat devia ser pels homosexuals poder fer ús dels seus sentiments, si ells mateixos estaven convençuts de fer les coses malament. En aquest llibre s'analitzen diversos aspectes de la repressió d'aquells temps, i com a document és força interessant. No puc dir el mateix de la història, ja que no és més que una novel·leta romàntica que si estigués ambientada als nostres dies no valdria res.

Amb tot, es deixa llegir i manté un interès per saber què passa en el particular triangle amorós principal, i en alguna altra història paral·lela. A mi personalment m'ha tret de polleguera la manera de parlar-se que tenen els personatges, i tampoc no està particularment ben escrit, però estic segur que en el seu temps va ser una alenada d'aire fresc per molta gent, i que a dia d'avui sorprèn perquè descobrim com es veien les coses llavors, i com han canviat en 60 anys.

Puntuació: @@