Autor: Marc Moreno
Editorial, any: Llibres del delicte, 2013
Gènere: Novel·la negra
Número de pàgines: 177
Llegit en: Català

Al Monestir de Sant Cugat apareix un document antic que posa en dubte la propietat per part de l'Església del terreny on està construït el de Sant Llorenç de Munt. El comte Borrell al segle XI el va cedir al clero, però si el poble reclama la seva propietat, aquest tornarà a mans dels descendents de Borrell. Aquest document pot significar molts diners i posseir bona part del poble de Matadepera si cau en les mans adequades, i hi ha a qui li interessa que així sigui per treure'n un benefici. Però a banda del document, és necessari que el poble es manifesti lliurement perquè el territori pugui ser reclamat, i això anirà íntimament lligat a la consulta independentista que està a punt de celebrar-se a Matadepera. En aquest moment es desencadenen tots els interessos polítics al respecte, mentre els estaments policials es reuneixen i debaten com evitar que aquesta clàusula sorpresa del comte Borrell tingui efecte. 

En Marc Moreno ha iniciat un projecte editorial amb 'Llibres del delicte' i aquesta és la primera novel·la que publiquen. La idea és publicar autors catalans del gènere novel·la negra i criminal. Aquest Independència d'Interessos, més que novel·la negra és un llibre d'intrigues polítiques i interessos econòmics al més pur estil Ferran Torrent, però a la catalana. La investigació policial és molt estàtica, tot i que té un pes important en l'argument, i es barregen diferents interessos amb algunes passions. Està ben escrit, tot i que m'he embolicat una mica amb la relació entre diferents fets. M'agrada el format de l'edició, però la lletra és una mica petita pel meu gust.

Estem davant d'una bona història, ben pensada i exposada, però he de reconèixer que tinc un problema quan les intrigues i els crims passen en entorns tan propers a casa nostra. Tot plegat sembla que, si no passa als EUA, no és creïble. Això no li treu mèrit a l'obra, però fa que personalment m'atrapi menys i em fa perdre l'interès pel fet de semblar-me inversemblant. I no serà que a casa nostra no tenim casos criminals i corrupció a dojo, però en la literatura encara tinc certs prejudicis. Qui no tingui aquestes barreres mentals, probablement el gaudirà molt més que jo.

Puntuació: @@