Autora: Matilde Asensi
Editorial, any: La esfera de los libros, 2019
Títol original, idioma, any: Sakura, castellà, 2019
Gènere: Aventures
Traductor: Pere Guixà
Número de pàgines: 408
Llegit en: Català

L'any 1990 el quadre 'El retrat del doctor Gachet', de Vincent Van Gogh, va ser subastat i adquirit per un multimilionari japonès, en Ryoei Saito. Les autoritats japoneses van voler gravar aquesta possessió amb uns impostos astronòmics. Com a protesta, en Saito va prometre que el quadre marxaria amb ell a la tomba i es perdria una obra d'art cabdal. Però va complir la seva amenaça quan, finalment, va morir sis anys després? Hi ha possibilitats que el juganer milionari amagués el quadre i preparés tot un seguit de proves per aquell qui vulgui recuperar-lo. Aquesta ha estat l'obsessió de la família Koga, propietària d'una important funerària, des que ho van saber. Per aconseguir-ho contracten un grup heterogeni de persones que els ajudaran, un galerista holandès, una pintora italiana, una infermera francesa, un artista urbà britànic i un manetes nord-americà. Els cinc, sempre en companyia de l'Itxiro Koga, començaran a París a jugar amb els trencaclosques d'en Ryoei Saito que els aniran guiant cap a l'important trofeu final. L'experiència els canviarà la vida a tots ells.

La Matilde Asensi sempre sap com atrapar amb les seves obres. En aquest cas, ens planteja un joc de proves d'enginy relacionades amb la vida i l'obra de Van Gogh, però ambientat majoritàriament al Japó. Pel que sembla, el pintor neerlandès era un gran admirador de la pintura ukiyo-e, hi ha un nexe d'unió entre aquest estil pictòric i ell, abanderat del postimpressionisme. La colla de protagonistes, amb el galerista l'holandès Hubert Kools al capdavant i narrant en primera persona, és heterogènia i no saben per què han estat seleccionats per la feina, però es complementen bé i saben treballar en equip, a excepció d'un. La relació que basteixen és una mica previsible, val a dir. La narrativa és lleugera, molt fàcil de llegir i no està mancada d'ironia, marca de la casa dels protagonistes d'Asensi, que sempre els atorga un punt sarcàstic, però agradable. I un altre factor marca de la casa és l'alta capacitat de resoldre els enigmes que posseeixen els personatges. Pateixen, però sempre troben la solució, potser de manera massa fàcil i sense donar massa voltes, fins i tot. Una trama lineal, típicament d'aventures, una prova porta a l'altra i mica en mica es van desgranant els misteris, fins un final amb sorpresa, però que d'alguna manera podíem intuir també.

La fórmula d'aquest 'Sakura' no ens resultarà innovadora. De fet, l'autora sembla que es plagiï a ella mateixa les obres que la van fer saltar a la fama com 'L'últim Cató' o 'L'origen perdut'. L'escenari geogràfic varia, però l'estructura i la tipologia de personatges és molt semblant. Són llibres per a tots els públics perquè són força 'blancs', no acaben de ser punyents ni desmesurats, en canvi tenen una alta capacitat de mantenir-te enganxat a la lectura per saber cap on et porten. Tant aquest com d'altres de l'autora, són llibres ideals per aficionar-se a la lectura per aquells que són poc lectors, o per passar una bona estona de distracció a qualsevol. No s'hi ha de buscar profunditat, però sí emoció i entreteniment, tot i que ja saps que acabarà bé, per no dir molt bé. Si ja convé llegir de tant en tant algun llibre que ens desembussi i ens doni un respir, Matilde Asensi és una bona aposta. Malgrat que aquest llibre no aporta massa res de nou, n'he gaudit i m'ha proporcionat bones estones de lectura. Exactament allò que esperava d'ell.

Impressió general: @@@