Autora: Ursula K. Le Guin
Editorial, any: Raig Verd, 2021
Títol original, idioma, any: The word for world is forest, anglès, 1972
Gènere: Ciència Ficció
Traducció: Blanca Busquets
Número de pàgines: 219
Llegit en: Català
Premis: Premi Hugo 1973
Editorial, any: Raig Verd, 2021
Títol original, idioma, any: The word for world is forest, anglès, 1972
Gènere: Ciència Ficció
Traducció: Blanca Busquets
Número de pàgines: 219
Llegit en: Català
Premis: Premi Hugo 1973

L'editorial Raig Verd ens acosta una altra novel·la del cicle de l'Ekumen d'Ursula K. Leguin, amb una nova edició exquisida i una traducció magistral, com ja ens té malacostumats. En aquest cas, es tracta d'un al·legat ecologista que posa de manifest el menyspreu i poca consideració que tenim els humans pel nostre entorn natural, que l'entenem més com a font de recursos que com a patrimoni. L'autora assenyala que li va ser molt fàcil escriure aquest llibre, però també molt dolorós. Ens presenta un personatge odiós, el capità Davidson, que encarna el mal pur, la prepotència, la xenofòbia, l'egolatria, el masclisme, l'homofòbia... l'home HOME, vaja. Ho té tot. Les seves actuacions desconsiderades i cruels seran el desencadenant per despertar la consciència bèl·lica dels criatins, que normalment no demostren. Aquesta consciència es personalitza en en Selver, el més instruït dels nadius d'Athshe, que incitarà una revolta a mode de venjança. Afortunadament, no tots els colons són com en Davidson, tindrem també en Lyubov, que per interès científic i voluntat d'aprendre, serà qui més empatitzarà amb els criatins. A destacar que la classe governant dels criatins són sempre dones, el seu sistema social és molt diferent al que coneixem i tenen el seu propi concepte de religió i de lligam amb la natura.
'El nom del món és bosc' és una altra novel·la dicotòmica, com ja hem anat veient en els anteriors llibres d'aquest cicle. Dues cultures enfrontades, terrans i criatins, colons cercadors de recursos contra defensors de l'entorn i els arbres. Le Guin els posa cara a cara per exposar el menyspreu que tenim els humans per la natura, en un text molt crític i reflexiu, que ens hauria de permetre aprendre més d'una lliçó. No està plantejat com una lluita del bé contra el mal, en Selver i en Lyubov també mostren feblesa en les seves conviccions i l'odi entre espècies es demostra bidireccional, per bé que per motius diferents. Però no ens serà difícil prendre partit a favor d'uns o altres. En Davidson és tan execrable que no voldríem tenir-lo mai del nostre cantó. Aquest llibre és força més curts que els altres que ha publicat l'editorial, per això es llegeix molt ràpidament, però també pels reptes morals que planteja, per la reflexió profunda sobre la necessitat de protegir el medi ambient, per la crítica mordaç i ferotge cap el comportament humà contra tot allò que no sigui del seu gust o interès, i perquè Le Guin és única plantejant aquesta mena de novel·les de ciència ficció filosòfica. Gran imaginació, brillant exposició i reflexió garantida. A més, tenir el privilegi de poder-la llegir en aquestes edicions fantàstiques de Raig Verd és un luxe que, a poc que us agradi el gènere, o si no també, no hauríeu de deixar escapar.
Impressió general: @@@@
Altres novel·les d'aquest cicle:
2 Comentaris
A veure quan m'hi poso! Encara no el tinc! Ja trigo!
ResponEliminaEm sembla que aquest t'agradarà, com que ja gaudeixes de la Le Guin, em sembla que aquest té uns quants elements que poden cridar la teva atenció. Ja em diràs el què!
Elimina