Amb la ressenya de Moon Tiger aquest blog va arribar a la bonica xifra de 600 llibres comentats, que no sembla pas poca cosa. Em fa molt content arribar a aquesta xifra, a més amb un ritme de lectura que no havia assolit mai fins ara, així que aquest espai continua més viu i actiu que mai. Com és tradició, i perquè en realitat m'encanta fer-ho, commemoraré aquest xifra rodona amb una mica d'estadística d'aquestes últimes 100 lectures, i dels totals històrics. M'hi acompanyeu?

Començo per l'anàlisi del gènere de les lectures, com és habitual. La ficció segueix sent molt predominant en aquest blog, només 57 dels 600 llibres ressenyats són de gèneres de no-ficció, cosa que suposa un 9.5% del total. Molt minso, però hi ha hagut un increment de mig punt respecte l'anterior parcial. La divulgació científica i l'assaig feminista encara són les temàtiques preferides, però darrerament també he llegit algunes biografies. I si parlem de ficció, la literatura generalista va a l'alça. Miro de llegir variat, diversitat d'autors, de localitzacions geogràfiques, de temàtiques, i per englobar tots aquests llibres tinc el calaix de la Narrativa, en el qual ja hi he desat 236 ressenyes, que equivalen a un 39.3% del total. El segueixen la novel·la negra amb 67 (11.2%) llibres, la intriga amb 60 (10%), els reculls de relats 42 (7%), la ciència ficció 36 (6%) i la fantasia 26 (4.3%). Els gèneres més fantàstics segueixen esgarrapant percentatge als més criminals, i sembla que els relats també perden una mica de pistonada.

59 nous escriptors i escriptores s'han incorporat a la meva biblioteca durant aquestes darreres 100 lectures i han tingut les seves primeres ressenyes al blog. Això fa pujar la xifra d'autors ressenyats fins a 351. La progressió és força constant al llarg dels parcials, en els anteriors resums l'evolució de noves incorporacions va ser 67, 126, 176, 232, 292 i ara aquests 351. Això em converteix en força tastaolletes, més de la meitat dels autors i autores de cada parcial són novetat per mi, però també mantinc la fidelitat cap a un grapat d'irreductibles. Els més ressenyats continuen sent Salvador Macip amb 29 (2) i Haruki Murakami amb 25 (1). A força distància trobem Lluís Llort 14 (1), Albert Sánchez Piñol  i Daniel Closa (9) (1 nou cadascun), Ursula K. Le Guin i Andreu Martín que apareixen a la llista amb força (8) (4 i 2 respectivament) i Agatha Christie, George RR Martin i Roald Dahl 7 (0 tots ells). Si ho mirem per parcial, la cosa canvia molt, és clar. De l'última centena, la triomfadora és Ursula K. Le Guin, de qui he llegit 4 títols. 3 lectures ha acaparat Maggie O'Farrell i he repetit d'una llarga llista d'autors: Mònica Batet, Andreu Martín, Stefan Zweig, Per Petterson, Ali Smith, Daphne du Maurier, Alan Parks, Salvador Macip, Françoise Sagan i Kent Haruf. Cal tenir en compte que aquestes dades que deriven estrictament de les ressenyes al blog, no coincideixen necessàriament amb el total de llibres llegits de cada autor/a, perquè abans de tenir aquest espai jo ja llegia. Si voleu consultar el meu Top-10 d'escriptors (en vida adulta) el podeu trobar al menú de la pàgina o fent clic aquí.

Si analitzem una mica més els autors i autores dels llibres que llegeixo, se'ls pot classificar de diverses maneres. Una d'elles és la procedència. Dels 351 de la llista que deia abans, 119 (33.9%) són originaris dels Països Catalans. El percentatge s'ha reduït sensiblement perquè dels últims 100 llibres només hi ha hagut 5 nous autors/es que siguin de la terra. He donat molt poques alternatives, tot i que un quart dels llibres que llegeixo són d'autors d'aquí. He tirat de consolidats, ja es veu. 10 (2.8%) dels 351 són de l'estat espanyol, amb només una de nova, i 222 (63.3%) són de la resta del món, amb 53 incorporacions. Cada cop llegeixo més literatura traduïda, no puc dir que no sigui intencionat.

Dels 351, 215 són homes i 136 dones. Això fa que la proporció sigui 61.25-38.75%, encara lluny de la paritat, però que millora el 65-35 de l'acumulat en el parcial anterior. Per anar aconseguint l'equilibri, dels 59 nous autors llegits, 34 són dones i 25 homes. A més, per primera vegada, en l'última centena de lectures hi ha majoria de llibres escrits per dones: 55 llibres escrits per dones, 44 per homes i 1 de mixt. En termes globals, les xifres encara no són tan prometedores: 405 (67.5%) llibres escrits per homes, 190 (31.6%) per dones i 5 de mixtes.

En l'apartat de llengua de lectura, en aquesta ocasió no hi ha gaire estadística per fer, perquè em vaig fer el propòsit de llegir de manera consecutiva 100 llibres en català i ho he aconseguit. Per tant, puc dir que la darrera centena de llibres han estat llegits íntegrament en català, tant originals com traduccions. Això porta els totals acumulats a 516 (86%) ressenyes de llibres en català, 66 (11%) en castellà i 18 (3%) en anglès. Un cop assolit el repte, tornaré a llegir en les altres llengües, però la intenció és que el català segueixi sent l'idioma majoritari de lectura. Això sí, el percentatge d'originals en català cau fins el 25%, que és molt inferior al 37% del parcial anterior. Amb un total de 217 volums, el percentatge global d'originals en català baixa a un 36.2%, encara per sobre del terç del total. I pel que fa a les traduccions, fins a 42 llibres eren originalment en anglès, seguits per uns meritoris 10 en francès, 4 en italià i 3 en japonès o noruec, entre d'altres. A destacar la meva estrena amb els autors russos, he llegit dues traduccions d'aquesta llengua.

Pel que fa a editorials, ja hi ha ressenyes de 119 cases diferents, 11 de les quals són noves d'aquesta darrera centena, però algunes no ho semblen perquè han entrat amb moltíssima força. Labutxaca segueix encapçalant còmodament la llista amb 72 títols (només 1 de nou), seguida per Empúries amb 37 (3 nous), Edicions del Periscopi 34 (11 nous), La Campana 24 (2), Columna 22 (2), Edicions62 20 (2), puja L'Altra Editorial 17 (5), Debols!llo eternament amb 16 (0), Proa 16 (2) i tanca el top 10 Raig Verd també amb 16 (6). Però si ens fixem en les que més han crescut en aquest parcial, tenim que Periscopi segueix arrasant amb 11, la segueix Raig Verd amb 6, L'Altra Editorial, els Petits Plaers de Viena i Univers amb 5 i El Cercle de Viena amb 4.

Pràcticament em sembla inversemblant, però de la ressenya 500 a la 600 només han passat 11 mesos... Això dona una idea del ritme de lectura actual, per mi completament estratosfèric. Del parcial anterior, que va durar un any i nou mesos, ja deia que havia anat molt ràpid comparant-lo amb els dos anys llargs que trigava en franges anteriors. Així que podeu fer càlculs si voleu... No sé quant temps més podré mantenir aquest ritme, però em fa molt content. I de moment també puc mantenir el ritme de ressenyes sense problema. Aviat penjaré la 601, i d'aquí cap a les 700! Moltes gràcies per acompanyar-me en aquest camí i continuar parlant de llibres amb mi, cosa que ja sabeu que m'encanta i em fa feliç.