Autor: Douglas Stuart
Editorial, any: Edicions de 1984, 2021
Títol original, idioma, any: Shuggie Bain, anglès, 2020
Gènere: Narrativa
Traducció: Núria Busquet
Número de pàgines: 567
Llegit en: Català
Premis: Man Booker 2020

La Glasgow dels 80 va perdre la seva esplendor industrial amb el tancament de les mines de carbó. Moltes famílies es van veure abocades a la misèria, a viure de subsidis i a greus problemes amb l'alcohol i les drogues. Qui més, qui menys, feia la viu-viu per sobreviure, amb llars desestructurades, cap control de la natalitat i molt poca tirada a les relacions estables i de llarga durada. En aquestes circumstàncies coneixem la família Bain, l'Agnes amb dos fills d'un matrimoni anterior, la Catherine i en Leek, el seu marit Shug i el petit que tenen en comú, en Shuggie. En Shug, taxista nocturn i faldiller, acabarà abandonant la seva família després de traslladar-los a un barri obrer habitat per antics minaires, amb la promesa d'un habitatge propi i de més qualitat. Els problemes amb la beguda de l'Agnes allunyen en Shug, que no té cap intenció de cuidar-se'n, i condemnen als seus fills a una vida de misèria i penúries. Serà el petit Shuggie, un nen educat i introvertit, sense amics perquè és diferent a la resta de companys, qui s'encarregarà de mantenir la seva mare dempeus, amb els escassos recursos que té. S'enfronta al monstre de l'alcoholisme en un entorn que li és completament hostil, però no està disposat a tirar la tovallola.
 
'La història d'en Shuggie Bain' comença pel final. Un primer capítol, amb en Shuggie adolescent i situat al 1992, ja ens adverteix que el camí que l'ha portat fins aquí no ha estat fàcil. De seguida un salt en el temps ens remunta dotze anys enrere per conèixer tota la seva història, tot i que personalment penso que aquesta és més la història de l'Agnes Bain que no pas la del seu fill. L'Agnes pot ser un exemple simbòlic del que representava viure a Glasgow als anys 80 i en un barri pobre. Misèria, maltractament, masclisme recalcitrant, alcoholisme i una espiral auto-destructiva impossible d'esquivar. En Shuggie ha d'afrontar la defensa de la seva mare a capa i espasa, posant a prova els límits de l'amor que sent per ella en una preadolescència que tampoc no li és favorable, ell té els seus propis problemes. Una comunitat cruel es riu d'ell i li fa la vida impossible per ser efeminat i no ser com els altres. La societat que descriu el llibre és retrògrada i despietada, els més forts s'aprofiten dels febles en una mena de llei de la selva a la qual es veuen abocats per la pobresa i les addiccions. L'objectiu és la supervivència, encara que sigui a costa de la desgràcia dels teus semblants. El retrat és esfereïdor i un cop més descobrim una Glasgow fosca, sòrdida i molt perillosa, la qual no convida gens a posar-hi els peus. Stuart fa una bona narració de tots els fets que vol destacar i fa servir algun recurs per introduir temes per entendre millor l'època, com vianants que pugen al taxi d'en Shug i descriuen la gentrificació o el maltractament masclista. L'esforç en els detalls fa que, de vegades, s'allargui una mica massa, sense que el text es faci carregós, però sí que s'arriba a pensar si cal tanta descripció o algunes situacions una mica repetitives.
 
Aquest llibre de seguida em va cridar l'atenció quan el vaig veure anunciar. En sentia bones opinions i no s'equivocaven, és un bon retrat d'una època, d'un lloc, però sobretot d'una societat que pateix les xacres de la pobresa i les addiccions. Sense compassió, descriu la crueltat de la pobresa, la misèria moral d'aquells que saben que ja no tenen res a perdre, perquè el forat on són no té sortida. Però tot i apuntar algunes de les baixeses més denigrants, com el maltractament, la prostitució o fins i tot la pederàstia, ho fa de manera poc explícita i deixant que el lector s'imagini la pitjor part. On sí que es recrea, potser en excés, és en les accions de l'Agnes quan ha begut. El resultat no és agradable, ens incomoda i ens remou, però així ha de ser. No cal anar a Glasgow, ni viatjar en el temps, per saber que l'argument d'aquesta novel·la és el reflex dels drames socials que pateixen alguns sectors de població dels nostres barris. Una realitat que, per més que ens desagradi i ens generi rebuig, existeix. Bon llibre que enganxa i interessa per aquesta etiqueta que gairebé se li podria penjar de 'basada en fets reals'. Potser li sobren unes quantes pàgines, però toca gran varietat de temes i ho fa amb solvència i una capacitat narrativa que manté atrapat. Recomanable si us agraden les històries que retraten realitats dures, colpidores i les lluites contra cel i terra per defensar allò en què creus, tot i que ni la teva pròpia mare t'ho posi gens fàcil.
 
Impressió general: @@@ i mitja