Quan ara fa 13 mesos vaig fer el post d'estadístiques de les 600 ressenyes, no semblava posar en dubte que arribaria a fer una centena més, com altres vegades. Així ha estat, el temps ha passat volant i ja he assolit la xifra de 700 ressenyes publicades en aquest blog, que em sembla una xifra estratosfèrica, però tenint en compte el ritme de lectura actual ja no em sorprèn res. Ja sabeu que a les xifres rodones m'agrada fer números i veure les tendències de lectura que tinc. Us avanço que el darrer parcial no pot ser més equilibrat i regular, però sempre ens quedaran els històrics per veure diferències i evolucions. Som-hi?


Petita explicació: els números que es donen en negreta són sobre el total de 700 llibres ressenyats. El primer parèntesi correspon a l'increment de l'última centena en aquella dada concreta, i el segon és el percentatge respecte al total de llibres.

Comencem parlant de què llegeixo. Els gèneres de ficció segueixen sent majoritaris entre les meves lectures, només 68 llibres de 700 s'emmarquen en gèneres de no ficció, repartides entre assaig, biografies, divulgació i no-ficció. Són 11 més que el parcial anterior, això vol dir una mica per sobre del percentatge anterior, que ara queda en 9,7%. Aquest cop la tipologia està més repartida, però despunten els llibres d'investigació periodística sobre temes diversos. En el calaix de la Narrativa, on hi van a parar tots els llibres que no tenen un gènere més definit, s'hi acumulen ja 283 títols, 47 en aquest parcial, i això suposa un 40,4% del total. Segueix a l'alça per la meva dèria de llegir variat en tots els aspectes possibles. El segueixen a distància la novel·la negra amb 69 (2) (9,9%), la intriga amb 67 (7) (9,6%), els reculls de relats amb 49 (7) (7%), la ciència ficció amb 44 (8) (6,3%) i la fantasia amb 30 (4) (4,3%). Es manté la tendència dels últims temps, els gèneres negres baixen i els fantàstics els roben terreny. Però si m'ho haguessin preguntat abans de mirar els números, hagués dit que la diferència encara s'havia estretat més, i no.

Si parlem de l'autoria dels llibres, fins a 66 autors i autores han tingut el seu debut entre les ressenyes del blog en aquest parcial. Això enfila la xifra d'autors diferents llegits a 417. Més varietat que la centena anterior, però més o menys en línia amb la progressió històrica, que ha estat de 67, 126, 176, 232, 292 i 351, en els parcials anteriors. M'agrada conèixer noves veus i fins a dos terços dels últims 100 llibres han estat d'autors nous per mi. Però mantinc les meves fidelitats, és clar. Continua encapçalant el rànquing de ressenyes en Salvador Macip amb 31 (2), seguit pel seu competidor Haruki Murakami amb 26 (1). Lluny d'ells trobem en Lluís Llort amb 14 (0), Albert Sánchez Piñol amb 10 (1) Ursula K. Le Guin, Andreu Martín i Daniel Closa amb 9 (1 Le Guin i Martín), Terry Pratchett amb 8 (2) i George RR Martin, Agatha Christie i Roald Dahl amb 7 (0 tots tres). En aquest període hi ha hagut dues escriptores de les quals he llegit tres llibres, Virginia Woolf i Patricia Highsmith, i tinc ganes de seguir explorant la seva bibliografia. Fan doblet Gemma Pasqual, Ali Smith, Franck Bouysse, Salvador Macip i Terry Pratchett. Vull recordar que aquests números no necessàriament coincideixen amb els llibres que he llegit de cada autor, són estadístiques de ressenyes. Com que el blog ja té una edat, les dues dades ja no difereixen gaire, però si voleu conèixer la llista dels escriptors que més he llegit en vida adulta la podeu trobar aquí.
 
Dels 417 autors diferents que tinc registrats, 132 són dels Països Catalans, en aquest període n'he llegit 13 de nous. 10 són espanyols, però fa temps que no en llegeixo cap, i 275 són de la resta del món. D'aquesta categoria n'he estrenat 53. Això deixa uns percentatges totals de 31,65% d'autors d'aquí, 2,39% de l'estat espanyol i 65,95% de la resta. La diferència se segueix eixamplant, cada cop tinc més interès en llegir obra traduïda i intento no sobrecarregar-me d'autors d'aquí. Em sap greu però és així. El motiu principal és que alguns no es prenen bé que no expliquis meravelles dels seus llibres, i no tinc ganes de barallar-me amb ningú. Tot i així, en aquest parcial he donat gairebé el triple d'alternatives a autors autòctons.

Paritat total pel que fa al gènere dels autors nous que he llegit, i també en l'autoria dels llibres, tant si són nous autors com repetidors. Entre els 66 nous autors es compten 33 dones i 33 homes. El recompte històric, però, encara està lluny de la igualtat, amb 248 homes i 169 dones. Això deixa els percentatges en 59,47-40,53%, que millora el 61,25-38,75% anterior. Que aquestes xifres mica en mica es vagin equilibrant em fa molt feliç. Les totals de llibres llegits encara no són tan bones, tot i que en aquesta centena 50 dels llibres són escrits per homes i 50 per dones. Sobre els 700, 455 són d'homes, 240 de dones i n'hi ha 5 de mixtos. Els percentatges queden 65-34,29-0,71%, molt millorables.

Tot i que en el resum anterior, el de les 600 ressenyes, vaig dir que tornaria a llegir en altres llengües després d'un cicle sencer llegint en català, tant originals com traduccions, no ha estat així. He completat una altra centena llegint només en català. Per tant, poca estadística, aquí. Sento que podria seguir fent-ho fins l'infinit, estic comodíssim llegint només en la meva llengua, però suposo que tard o d'hora haurem de trencar la ratxa que ja dura més de 200 llibres seguits. El recompte històric de llengua de lectura queda així: 616 (88%) en català, 18 (2,57%) en anglès i 66 (9,43%). Pel que fa a llengües d'origen, com explicava abans els originals en català segueixen en retrocés. 237 (20) (33,86%), un terç del total, que en realitat no està gens malament. Pel que fa a traduccions, la immensa majoria provenen de l'anglès, fins a 46 llibres dels 100 tenen l'anglès com a llengua original. El segueixen el francès amb 9, l'italià i el rus amb 4, 3 en suec i 2 en alemany, japonès i xinès, entre d'altres llengües. No ho havia fet anteriorment, però ja que llegeixo tanta obra traduïda, m'he fixat en l'autoria de la traducció. De l'última centena destaquen Dolors Udina amb 5 llibres traduïts i Marc Rubió amb 4. Els segueixen Ferran Ràfols, Ernest Riera, Xavier Pàmies i Blanca Busquets amb 3. Tots ells de solvència contrastadíssima.

Finalment, si mirem quines són les meves editorials de capçalera, el top 10 ja està encapçalat per editorials que publiquen en català, cosa que veient les estadístiques anteriors no hauria d'estranyar a ningú. N'hi ha que mantenen la posició des de fa molt temps, però d'altres no tan antigues van escalant posicions. Ja he llegit un total de 129 editorials diferents, 10 són noves d'aquest període. Costarà molt fer baixar de la primera posició Labutxaca, que ja n'acumula 74 (2). Els primers temps del blog, si volia llegir en català, només em podia permetre els seus llibres. En segona posició hi ha "sorpasso", ja que finalment Edicions del Periscopi ha desbancat Empúries, que es queda en tercera posició. Respectivament acumulen 47 (13) i 39 (2). Les segueixen La Campana 26 (2), Columna 22 (0), Edicions62 21 (1), Raig Verd 20 (4), L'Altra 18 (1) i tanquen el rànquing Proa i La Magrana amb 17 (1 Proa, 3 La Magrana). Ara bé, si ens fixem en les que estan en alça, les que més he llegit en aquest darrer parcial, trobem els 13 de Periscopi, de Comanegra n'he llegit 6, de Mai Més 5, 4 de Raig Verd, Les Hores, Amsterdam i L'Altra Tribu i 3 de La Magrana, Edicions de 1984, L'Avenç i La Segona Perifèria, les dues darreres estrenades en aquesta centena.

Des de l'últim resum, el de les 600 ressenyes, han passat 13 mesos, una mica més de temps que l'anterior parcial, que vaig completar en menys d'un any, però continua sent un ritme altíssim de lectura. De fet, la primera meitat de l'any havia afluixat una mica, però ara torno a anar ben accelerat. Veurem quan trigaré a arribar a les 800 ressenyes! Que no se sap mai què pot passar, però si cap imponderable ho impedeix, tinc encara forces i moltes ganes d'arribar-hi. Moltes gràcies a tothom que passa per aquí a llegir el que explico dels llibres, sovint o de tant en tant, als qui deixeu comentaris, als que esteu subscrits al blog, als qui veniu de les xarxes, gràcies, gràcies, gràcies. Que bé saber que hi ha algú a l'altre cantó. Aviat torenen les ressenyes i ho faran amb un títol molt, molt especial!