Autora: Emily st. John Mandel
Editorial, any: Editorial Chronos, 2022
Títol original, idioma, any: Sea of Tranquility, anglès, 2022
Gènere: Ciència ficció
Traducció: Maria Rossich
Número de pàgines: 259
Llegit en: Català
 
Aquesta història comença l'any 1912 i acabarà el 2401. O millor dit, comença el 2401 i haurem d'anar tan enrere com a principis del segle XX. O potser ens situem en plena pandèmia de COVID-19, al 2020, i visitarem el segle XXIII i altres. Tant és quan comença o acaba "El mar de la tranquil·litat". En el seu transcurs quatre moments temporals, separats gairebé cinc segles, quedaran connectats per una estranya anomalia espaitemporal. Un descendent de l'aristocràcia anglesa exiliat a Canadà. La germana d'un productor musical i vídeo artista. Una escriptora d'èxit de gira mundial per la reedició d'un dels seus llibres. Colònies lunars i més enllà, i un misteriós personatge que fa preguntes discretes. En molt diverses localitzacions, tant a la Terra com fora, però també en diferents temps, aquests personatges i altres del seu entorn quedaran lligats sense voler-ho, ni tan sols creure-ho. Però l'experiència que han viscut és real i hi ha qui està molt interessat per entendre-la.

L'argument d'aquest llibre em va atreure de seguida, però el que em va convèncer del tot a llegir-lo va ser la recent bona experiència amb aquesta editorial. "L'home dels ulls compostos", contra pronòstic, es va colar entre les meves millors lectures de 2022 i vaig voler fer un altre tast de Chronos. L'experiència ha estat novament molt satisfactòria. Emily St. John Mandel m'ha semblat una narradora molt convincent. Estem davant d'una novel·la de ciència ficció del tipus viatges en el temps. En els primers capítols sap dibuixar molt bé uns personatges amb els seus propis marcs temporals i anar deixant pistes sobre la famosa anomalia. El relat de cadascun d'ells és interessant i ben bastit, però quan arriba el desllorigador i entenem el fil que unirà totes les històries, aquesta obra passa a un altre nivell. Imaginativa, reflexiva i absorbent, atrapa i fa pensar. Posa sobre la taula alguns dilemes metafísics moderns, normalitza les relacions no heteropatriarcals i també plasma algunes actituds retrògrades respecte les dones d'èxit, especialment assenyalades en la figura de l'escriptora Olive Llewellyn del futur. I sense que tingui un paper predominant, la pandèmia també hi surt retratada i avaluada, i se'ns parla d'altres pandèmies en els diferents temps de l'obra. Un cop més, la ciència ficció servint de vàlvula d'escapament de les vivències i neguits dels autors, explicant la nostra realitat des d'una perspectiva original.

Precisament, es nota la influència de la pandèmia en la redacció d'aquest llibre. A banda de ser un tema recurrent, l'autora es permet descriure un confinament prolongat emmarcat en la seva trama, que no correspon a la nostra COVID-19, però que sembla fruit de la pròpia experiència. He de dir que no em fan gens de gràcia els llibres que s'ambienten en els fets dels darrers anys, però en aquest cas se li perdona perquè no és una fase gaire llarga i perquè tota la resta compensa. L'única altra crítica que li podria fer és que els personatges semblen parlar igual en totes les èpoques, tot i que s'esmenta un accent estrany d'un d'ells, però no es percep en el text, cosa que no sé si és un tema de traducció o de la pròpia autora. I fins aquí l'apartat de peròs. He gaudit molt aquesta lectura, m'he deixat captivar per la manera de narrar de St. John, m'ha sorprès i agafat desprevingut en més d'una ocasió. He de dir que quan les peces encaixen no m'esperava gens que anés per allà, i potser pecava d'innocent, perquè no és tan estrany en obres que parlen de viatges en el temps, en tenim alguns exemples recents en format audiovisual. Però l'impacte que em va fer és d'aquells que dona un nou impuls a la lectura i ja no et deixa parar de llegir. I com que ja em tenia ben enganxat abans, la valoració final que en faig és molt positiva. De vegades és complicat de seguir, que els viatges en el temps no són cosa fàcil, però m'ha semblat una gran història. Tant de bo tinguem l'oportunitat de llegir més aquesta autora en català, m'ha agradat molt descobrir-la.

Impressió general: @@@@