Autora: Simone de Beauvoir
Editorial, any: Navona, 2022
Títol original, idioma, any: Malentendu à Moscou, francès, 2013
Gènere: Narrativa
Traducció: August Rafanell
Número de pàgines: 114
Llegit en: Català

Les relacions de parella tenen les seves dinàmiques i les seves cadències. Encara que estiguis molt acostumat a la persona que tens al costat, sempre hi ha aquelles mancances que porten a malentesos o desavinences. L'André i la Nicole porten una vida junts i s'estimen. Però no s'ho diuen gaire i, com que es fan grans i no ho porten gaire bé, es pensen que l'altre ja no l'estima tant. Arriba el moment de visitar la seva filla Masha, que viu a Moscou, i els dos deixen enrere París per passar uns dies a la capital russa. Ja hi havien estat i la troben una mica canviada. La bona sintonia entre l'André i la Masha encara enrareix més l'ambient entre ells, fins que arriba el malentès. Que si no m'ho vas dir, que si sí que t'ho vaig dir però no ho recordes. Dubtes, temor sensació de que alguna cosa s'ha trencat entre tots dos i reobertura de velles ferides d'aquelles que couen però no perillen. Però si volen arreglar-ho, aquest cop no podran deixar que tot plegat es curi sol.

És ben sabut que Simone de Beauvoir es basava molt en les pròpies experiències per construir les seves històries. En aquest cas, l'André i la Nicole, dels quals anirem tenint el punt de vista alternativament, es basen en la seva relació amb Jean-Paul Sartre, que és el desencadenant d'una breu novel·la que se centra en un malentès: una decisió que l'André es pensa que li ha comunicat a la Nicole, i la Nicole assegura que no li va dir. El fet de prendre decisions sense parlar-ho amb ella fa que apareguin els dubtes i les inseguretats en una parella que porta molts anys junts i que veuen com el temps se'ls escola entre els dits. No és només que pensin que tenen temes pendents, sinó que s'adonen que ja no hi seran per viure l'evolució dels fets històrics que viuen. En el text hi ha diverses converses sobre geopolítica i economia, s'explica el moment social a la dècada dels 60 i es descriu la deriva de la Unió Soviètica. L'André i la Nicole saben que no viuran per descobrir si les especulacions que fan es compliran o no. La por a fer-se grans, doncs, és un dels temes centrals de l'obra, i cap dels dos personatges sap que l'altre també la pateix, perquè no l'exterioritzen. Per tant, la manca de comunicació i certa intimidació per la figura de l'altre seran també temes rellevants. Però de Beauvoir també té temps en les escasses 114 pàgines de la novel·leta per llançar proclames feministes i reivindicar la capacitat de la dona per desenvolupar qualsevol tasca igual que un home. Tot i així, assegura que a la seva generació la dona encara està molt supeditada al marit, a diferència de la de la Masha, que descriu com una dona lliure. 

No és un llibre amb gaire argument, però sí que transmet força. Descriu molt bé una relació madura de dues persones cultes i molt intel·ligents, però que no es lliuren de les inseguretats i la incomunicació. Precisament, perquè tots dos tenen un gran món interior, no els és fàcil posar-los en comú, demostrar-se com s'estimen i dir-se tot allò que cal dir. El neguit que senten els dos per fer-se grans se'ns manifesta de diverses maneres. L'André, per exemple, assegura que li agraden els somnis perquè allà no tens edat, cada dia és present. Fer-se gran és una cosa que ens afecta a tots, així que és fàcil que algunes de les reflexions que s'aboquen al llibre ens interpel·lin i ens facin pensar. Simone de Beauvoir explora el tema de manera continguda però ben a fons. Juga amb la psicologia dels seus personatges i els fa aflorar els seus sentiments més amagats. És interessant també que els posi en el seu context social i històric i que retrati el marc temporal real que engloba el viatge de París a Moscou. És un llibre molt breu que no dura gaire entre les mans, però que cal llegir amb atenció perquè conté monòlegs interiors, això que anomenen corrent de consciència, dels dos personatges que els allunyen de la trama principal i que és on es concentra el missatge, on cal parar més atenció. Una història reflexiva que ens deixa alguns elements per anar-hi pensant i de la qual es pot aprendre més d'una lliçó.
 
Impressió general: @@@