Autor: Karel Čapek
Editorial, any: Angle Editorial, 2023
Títol original, idioma, any: Zahradníkův rok, txec, 1929
Gènere: Assaig
Traducció: Jaume Creus
Número de pàgines: 190
Llegit en: Català
 
Un jardí ben reeixit és un lloc per admirar i passejar-s'hi, però si ets tu qui l'ha de dissenyar, construir i tenir-ne cura, la cosa es complica. Les plantes, les flors, i ja no diguem els arbres, requereixen una atenció constant i una bona planificació, altrament les males herbes acabaran guanyant la partida. En aquest assaig humorístic, escrit a mode de manual per a jardiners aficionats que pretenen meravellar les visites amb un pati ben florit, Karel Čapek fa una repassada anual, a les tasques a dur a terme, mes a mes, i les intercala amb altres activitats relacionades més específiques. Res no és tan fàcil com sembla d'inici, i és que l'univers conspira perquè el teu jardí no sigui tan frondós com el del veí. Però si segueixes els consells de l'autor, te n'acabaràs sortint. I a més passaràs una bona estona amb la seva ironia i la seva escriptura agradable que és capaç d'anomenar una infinitat d'espècies vegetals i d'explicar els seus requeriments sense que t'avorreixis gens ni mica.

L'editorial Angle té una col·lecció de clàssics breus que és una delícia. Es caracteritzen per aquestes cobertes blaves i s'agrupen amb el nom de "El far". De Čapek ja havia llegit un parell de títols entre els que destaca amb llum pròpia "La guerra de les salamandres". Per això no m'ho vaig pensar gaire quan vaig veure aquesta publicació, tot i no comptar-se entre les seves obres més conegudes, de seguida vaig voler llegir "L'any del jardiner". M'ha fet passar una bona estona. Com deia, és un manual de jardineria, però molt especial. Està ple de bons consells i repassa cada mes de l'any amb les seves peculiaritats i les inclemències climatològiques que es trobaran els aspirants a jardiners. Però ho fa amb molt humor i molta ironia, així que és molt distret de llegir. El retrat que fa dels jardiners és molt hilarant, però en definitiva està descrivint una obsessió, una dedicació absoluta i gairebé malaltissa a una tasca, i els tics són extrapolables a qualsevol altre àmbit o afició. De manera que si hi ha un hobby al que dediqueu tots els vostres esforços, tot i que no tingui res a veure amb cultivar flors, no us costarà sentir-vos identificats amb la caricatura de l'autor. A més, el text va acompanyat d'unes il·lustracions senzilles però molt explicatives que són obra del germà de l'autor, que aporten encara més frescor al text.

El volum compta amb un epíleg del traductor Jaume Creus que ens presenta Čapek com un personatge molt interessant i cultivat que va tocar diversos pals en funció de l'època i de els amistats que professava. És conegut per les seves obres més satíriques i per explicar la realitat que li va tocar viure de maneres molt originals. Aquí trobem un text molt més plàcid i amable que altres, però no està exempt d'incloure algunes idees seves puntejades en el relat, ni que sigui de passada. No tinc cap mena de passió per la jardineria, més enllà d'un parell de plantes i uns arbrets sembrats, però m'ho he passat molt bé llegint aquest llibre breu. Hi ha algunes enumeracions llargues de tasques i espècies vegetals que potser no calien, però a banda d'això he gaudit del seu humor i de la gràcia amb què s'explica. No trobo que sigui ofensiu, potser si hi ha algun jardiner amb poc sentit de l'humor rabiarà una mica, però a poca esportivitat que tinguis, que et retratin les teves obsessions amb gràcia i penso que sense malícia, em sembla la millor manera de riure's d'un mateix i alliberar les pressions que massa sovint ens posem a sobre sense cap obligació. Jo m'hi he reconegut en alguns aspectes, i això que no agafo les eines del jardí ni que m'ho recomani el metge. Lectura de descompressió, d'aquelles que es poden fer pel simple plaer de deixar-se portar. Tinc ganes de seguir descobrint l'autor, i just ara Males Herbes ens brinda una nova oportunitat de fer-ho. Tard o d'hora caurà, que fa pinta de ser divertidíssim.
 
Impressió general: @@@
Moltes gràcies Angle per l'exemplar.