Autora: Virginia Woolf
Editorial, any: L'Avenç, 2023
Títol original, idioma, any: Flush,. A biography , anglès, 1933
Gènere: Narrativa
Traducció: Jordi Ferrando
Número de pàgines: 125
Llegit en: Català
 
El subtítol d'aquest llibre promet una biografia, i no ens enganya. Però no es tracta d'una biografia convencional. Virginia Woolf ens explica la vida de la poeta anglesa del segle XIX Elizabeth Barrett, però ho fa des dels ulls d'en Flush, un cocker spaniel que li regala la seva amiga Mary Russell Mitford. Flush és un gos amb pedigrí nascut i feliç de viure al camp. L'animal haurà d'acostumar-se a viure a ciutat, una Londres de contrastos, i a una nova mestressa que inicialment pateix una malaltia que la té prostrada en una cadira de rodes, en el millor dels casos. Però la fidelitat dels gossos ja se sap que és antològica i en Flush ja no tindrà ulls per ningú més que la senyoreta Barrett. Des de la seva perspectiva anirem veient com canvia la vida de la poeta, com es promet amb el també poeta Robert Browning, com viatgen a Itàlia a passar temporades i tots els esdeveniments de la seva convivència. La percepció de l'animaló, els seus sentiments i les seves reaccions seran més que suficients per entendre què fan els humans del seu voltant. Podríem dir que en Flush és un gos molt humà, però és que si als seus comandaments hi tenia Virginia Woolf, és normal que el personatge, per més animal que sigui, esdevingui més espavilat que la majoria de nosaltres.
 
Se'm va ficar al cap llegir aquesta obra de Virginia Woolf per continuar la meva formació amb l'autora. És ben sabut que era una escriptora complexa que exigeix un esforç al lector, però aquesta és de les seves propostes més assequibles. L'edició en català és de L'Avenç, però malauradament estava descatalogada, fins que l'editorial ha decidit reeditar-la aquest 2023. No m'ho he pensat dos cops. Efectivament, és tracta d'una narració més senzilla que d'altres de Woolf, però això no vol dir simple. En aquest cas, el seu cèlebre flux de consciència cursa per un personatge no-humà, però ens descriu igualment les vivències dels protagonistes humans. La connexió entre animal i mestressa és molt destacable, en Flux de seguida percep i ens descriu, des del seu enteniment de gos, les alteracions en la existència de la senyoreta Barrett. Gairebé es pot jugar a imaginar de què ens parla l'animal, ja que ell no entén què està passant, però en percep els indicis i els interpreta a la seva manera. No ens costarà gaire saber per on va. També és molt notable que, des dels ulls d'un gos, Woolf sigui capaç de parlar-nos de diferències de classe, dels perills i inconvenients de viure en una ciutat com Londres i, naturalment, de les dificultats que es trobaven, i s'han trobat sempre, les dones escriptores per exercir la seva activitat. L'autora tria la figura de la poeta del XIX, però podria estar parlant de qualsevol dona escriptora i d'ella mateixa.
 
A estones Woolf s'oblida que ens està parlant des de la perspectiva d'un gos per fer-nos més explícites les seves reivindicacions, d'una manera que gairebé pot semblar còmica, si tenim en compte el pelut protagonista. Però en general tot el llibre, que és molt curt, es desenvolupa seguint aquesta original perspectiva, un recurs que potser no era nou, però que l'autora sap guiar amb el seu enginy habitual. Com ja és norma, convé no despistar-se, perquè rere l'aparent senzillesa de la narració, i que la història s'explica de manera lineal i cronològica, l'autora sempre deixa molta informació entre línies. Malgrat que en Flush experimenta sentiments força humanitzats i que alguns impulsos que té podrien no fer-nos gràcia si es tractés d'un protagonista més convencional, és inevitable agafar-li afecte i somriure per sota el nas amb la seva intel·ligència canina. És una lectura prou distesa que no ens estalvia algun que altre moment de patiment. Potser no estem davant del millor llibre de Virginia Woolf, ni el que conté les digressions més elaborades de l'autora, però segueix sent Woolf i sempre val la pena llegir-la.
 
Impressió general: @@@
 
Altres ressenyes de Virginia Woolf: