Editorial, any: Arcàdia, 2024
Gènere: Assaig
Número de pàgines: 199
Llegit en: Català

A la coberta d'aquest volum publicat per Arcàdia podem llegir el concepte "biohumanisme racionalista". Ja hi vam topar a Què ens fa humans?, i pels amics podríem definir-lo com filosofia aplicada als processos biològics i a allò que ens defineix com a espècie. En aquesta continuació Salvador Macip se centra en els dos moments fonamentals de la nostra existència: el naixement i la mort. Entremig poden passar moltes coses, però d'aquests dos, de moment, no ens en salva ningú. Però si la biologia ens marca que els éssers vius tenen com a missió última passar els seus gens a la propera generació, nosaltres com a espècie hem revertit molts dels camins marcats pel que ens dicten els nostres programes genètics, hem superat la pressió biològica. De les dues parts que formen l'assaig, la primera s'ocupa de temes com el binarisme sexual, l'homosexualitat, l'atracció, la monogàmia i molts d'altres, tractats tots des d'una perspectiva científica. Alguns d'ells es poden explicar a partir de la genètica i la biologia, però no tot és matemàtic. A la segona part del llibre, el Tànatos, ens parla sobretot d'envelliment, i com ens afecta individualment i de manera col·lectiva. També hi ha pinzellades científiques, naturalment, però és torna més reflexiu i especulatiu, a partir del que sabem i el que anticipem. La capacitat divulgativa de Salvador Macip no la descobrirem ara, però també demostra un discurs molt elaborat i estructurat quan analitza la ciència des d'una perspectiva més filosòfica. I tot i que toca alguns temes espinosos, perquè són sensibles socialment, ho fa amb rigor i la distància que ha de prendre un investigador, només exposant fets i dades i sense prendre partit més enllà de les evidències que ningú hauria de poder discutir (i que alguns humans i molts bots de twitter discuteixen perquè... més val que no continuï per aquí).
De les dues parts, he de dir que he gaudit més de la primera. De fet, he de dir que n'he gaudit força. M'ha semblat molt interessant la barreja de temes, perquè en molts casos no se'ns acudiria relacionar-los, i aquí tot pren sentit per parlar de la biologia de la reproducció, amb molts exemples, la comparació constant amb altres espècies per recordar-nos que no deixem de ser animals. Però que si hem superat la tirania de la nostra pròpia biologia, hem de ser capaços de superar altres impulsos. Interessantíssimes les aproximacions científiques a temes com l'atracció, l'amor, l'homosexualitat, els extremismes i molts altres. Molt àgil i molt distret de llegir, francament. La segona part es torna una mica més densa, més filosòfica. No tenim realment res que funcioni per prevenir o revertir l'envelliment, de manera que només ens queda especular i reflexionar sobre què passarà si aconseguim alguna fórmula per fer-ho i quines conseqüències podria tenir. També parla de longevitat, d'intel·ligència humana i artificial i de mètode científic, però més des d'aquesta aproximació reflexiva que dic. Sobre aquest extrem de la vida l'autor i el també investigador Manel Esteller van escriure El secret de la vida eterna, un llibre amb un to més divulgatiu, però prou complementari. La vida als extrems m'ha semblat una mica desigual entre les dues parts, m'ha agradat més la part divulgativa que la purament d'assaig, però també he de dir que en general les meves preferències ja van per aquí habitualment. En tot cas, un plaer, com sempre, llegir l'autor. Un assaig curiós i amb alguns temes sorprenents que convida a replantejar-nos el nostre paper com a espècie en aquest món. Llàstima que, com a espècie, em sembla que no estem gaire per la feina.
Impressió general: @@@
El llibre és una gentilesa de l'autor i l'editorial Arcàdia.
7 Comentaris
Gràcies per llegir-se'l! És un llibre amb molts temes, ja va bé que t'interessin més uns que els altres... Però almenys que hi trobis alguna cosa que faci pensar una mica.
ResponEliminaPer descomptat que el llibre fa pensar, està molt ben argumentat. Però algun dia hem de seure i parlar sobre unes quantes coses, no sé si soc el pública adequat per explicar-li que estem aprenent coses per poder fer front a l'envelliment, i que potser algun dia el podrem "curar"...
EliminaQueda pendent una discussió davant un cafè! :)
EliminaMurakami no t'envia llibres per gentilesa seva, un altre punt a favor d'en Macip!
ResponEliminaL'anònim és un servidor
EliminaMurakami és molt malparit. Mira que no enviar-me llibres. A més, es morirà aviat i ja no en farà més. Imperdonable.
EliminaAlmenys jo espero no morir-me aviat!!! :)
Elimina